Vier Greenpeaceactievoerders nog tot 7 januari in de cel zonder proces

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 23 december, 2009
Vier van onze actievoerders, die tijdens de top in Kopenhagen het galadiner voor de staatshoofden binnendrongen, zullen Kerstmis en Nieuwjaar in de cel doorbrengen. Het Deense Hooggerechtshof oordeelde dat ze zonder proces nog tot 7 januari in de gevangenis zullen blijven.

De verrassingsgasten op het gala van de Deense koningin haalden spandoeken boven met de boodschap "Politici praten, leiders handelen".

De wereldleiders die bijna niets hebben gedaan om de grootste bedreiging voor onze planeet af te wenden, gaan vrijuit.

Zaterdagnacht was er een wake bij kaarslicht buiten aan de Vestre Fængsel-gevangenis in de Deense hoofdstad. Meer dan honderd sympathisanten en mensen van Greenpeace vroegen er de onmiddellijke vrijlating van de vier. Ze hielden spandoeken vast waarop te lezen staat: "Freedom From Climate Injustice" (vrij vertaald: geen klimaatonrechtvaardigheid).  

"Kopenhagen werd een 'plaats van misdaad' nadat meer dan 120 regeringsleiders er een historische kans hebben verkwanseld om het klimaat te redden", zei Kumi Naidoo, de directeur van Greenpeace International. "Terwijl de daders van de echte misdaad het land zijn uitgevlucht in hun privéjets, is het schokkend dat de Deense autoriteiten besloten hebben om vier vredevolle manifestanten zonder proces vast te houden met Kerstmis. En dat alleen maar omdat ze de verdediging opnamen van honderden miljoenen mensen en ontelbare diersoorten die hevig zullen lijden onder rampzalige klimaatverandering."

De actievoerders - Juan Lopez de Uralde, Nora Christiansen and Chrigi - zijn de klimaathelden die donderdag op het gala van de Deense koningin de boodschap brachten dat de wereldleiders het klimaat in de steek laten. Niet veel later arresteerde de politie ook Joris Thijssen, een klimaatcampaigner van Greenpeace International. Hij wordt vastgehouden onder dezelfde voorwaarden als de drie andere actievoerders. Samen zullen ze nog tot 7 jannuari in de gevangenis blijven, zonder enige vorm van proces, zo besliste het Deense Hooggerechtshof.

Wereldwijde steun

De voorbije dagen waren er acties van 11 Greenpeacekantoren aan Deense ambassades wereldwijd: in Spanje, Nederland, Noorwegen, Zwitserland, Mexico, Argentinië, Brazilië, Duitsland, ... In andere landen als België en Japan heeft Greenpeace de ambassades gecontacteerd per telefoon, brief of fax.

Word lid van de Facebookgroep "Free Juantxo, Joris, Nora and Christian (Greenpeace)".

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.