Jan Vande Putte, expert stralingsveiligheid bij Greenpeace

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 13 april, 2011
Mogelijk doet de naam Jan Vande Putte een belletje rinkelen. Als Belg die in en rond de evacuatiezone van de kerncentrale van Fukushima het stralingsonderzoek van Greenpeace International leidde, kwam hij de voorbije weken geregeld in de media. Hier vertelt Jan over zijn ervaring in Japan.

Stralingsexpert Jan Vande Putte in Fukushima.

Het nieuws uit Fukushima heeft me erg aangegrepen. In de voorbije zes jaar had ik voor Greenpeace modellen gemaakt waarin de impact van zware nucleaire ongevallen en van ongevallen met lichtwaterreactors wordt bestudeerd. De wiskundige verspreidingsmodellen werden op slag veel concreter. In de dagen na de natuurramp op 11 maart was het surreëel en angstaanjagend om te zien hoe onze scenario's voor nucleaire ongevallen haast een script werden van wat er zich in Fukushima afspeelde. Slechts enkele dagen na de eerste explosie waren de zogenaamde experts van de nucleaire sector al volop bezig de ramp te minimaliseren, met als boodschap dat kernenergie veilig is. De nucleaire industrie heeft het altijd moeilijk gehad om bepaalde waarheden onder ogen te zien. Maar in dit geval deed de volledige ontkenning van de feiten me denken aan Khaddafi, die verklaarde dat er helemaal geen opstand in zijn land aan de gang was, terwijl honderdduizenden Libiërs op straat kwamen.”

“Toen Greenpeace me vroeg om met een team onze collega's van Greenpeace Japan te versterken, die in ongelooflijk moeilijke omstandigheden werken, aarzelde ik geen seconde. Ook niet toen bleek dat ik een rondreis naar het gebied rond Fukushima op touw moest zetten, om er de radioactiviteit te meten. Zowel de uitbater van de reactoren als de Japanse overheid staan erom bekend de risico's van atoomenergie af te zwakken, om het allemaal rooskleuriger voor te stellen. We vonden het belangrijk om de situatie ter plekke zelf te analyseren en om de Japanse bevolking te informeren.”

Japan heeft een enorm potentieel aan hernieuwbare energie. Zijn uitgestrekte kustlijn bijvoorbeeld is ideaal voor windenergie, zowel op land als in zee, en ook de omstandigheden voor zonne-energie zijn er optimaal. Japan heeft geen kernenergie nodig: met hernieuwbare energie kan het beter, goedkoper en veiliger. De windturbines die al in Japan draaien, hebben de aardbeving en tsunami overleefd. Zonnepanelen kunnen niet ontploffen. Ik hoop dat we op de een of andere manier zullen bijdragen aan een rationele energiekeuze.”

Wie is Jan Vande Putte?

"Ik werd geboren op 21 september 1965 en woon in Leuven, niet zo ver van Brussel. Ik heb twee dochters van 17 en 19 jaar. Aan de universiteit van Leuven behaalde ik een masterdiploma in politieke wetenschappen en aan de Universiteit van Utrecht een diploma stralingsbescherming. Nadat ik tot 1994 voor de International Physicians for the Prevention of a Nuclear War (IPPNW) heb gewerkt, ging ik aan de slag bij Greenpeace België als campaigner nucleaire ontwapening, en later als campaigner kernenergie. Tussen 2003-2007 werkte ik voor Greenpeace International, en sinds 2010 verdeel ik mijn werk tussen Greenpeace België en International. Ik ben gespecialiseerd in kwesties van nucleaire verspreiding en stralingsbescherming. Ik hou van lekker eten, Belgisch bier, fietsen en activiteiten in de bergen."

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.