Actievoerders van Greenpeace brengen klimaatboodschap naar het hart van de EU-top

Nieuwsartikel - 9 december, 2009
Een colonne van drie Greenpeacelimousines is het zwaar bewaakte terrein van de Europese Top binnengereden. Greenpeace riep de Europese leiders op om sterkere Europese klimaatverbintenissen aan te gaan om zo het succes van de top van Kopenhagen te verhogen.

Elf actievoerders reden tot aan de VIP-ingang van de Europese Raad en toonden een spandoek op de rode loper. Ze riepen de Europese leiders op om de top in Kopenhagen te redden.

Elf actievoerders reden in een konvooi van drie auto's midden tussen officiële regeringsdelegaties tot aan de VIP-ingang van de Europese Raad en stapten uit op het rode tapijt dat normaal gezien voorbehouden is voor Europese presidenten en eerste ministers. De actievoerders toonden een spandoek en vroegen of zij een blauwdruk voor een krachtig klimaatakkoord mochten overhandigen. Ze maakten zich duidelijk kenbaar als Greenpeace-actievoerders en deden zich op geen enkele wijze voor als politiemensen.

Greenpeace roept de Europese leiders op om naar aanleiding van de Europese top hun huidig engagement om hun uitstoot tegen 2020 met 20% te verlagen op te voeren tot 30% (in vergelijking met het niveau van 1990). Dit engagement van de EU zou de weg banen voor een akkoord in Kopenhagen en de geïndustrialiseerde landen kunnen aanzetten tot een wetenschappelijk verantwoord streefcijfer van 40% uitstootvermindering.

Terwijl de EU blijft treuzelen, hebben rijke landen als Japan en Noorwegen zich verbonden tot een uitstootvermindering van 25% en 40%. Ontwikkelingslanden als China, Brazilië, Indonesië en Zuid-Afrika hebben ook al ambitieuze klimaatmaatregelen aangekondigd.

Onderwerpen