“Klimaatstorm”

teistert kabinet van Crevits

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 28 maart, 2013
Vanmiddag raasde een storm aan het kabinet van de Vlaamse minister van Mobiliteit, Hilde Crevits. Met deze actie willen we de minister wijzen op de ernst van het klimaatprobleem, en hoe een eventuele beslissing om de Brusselse ring te verbreden dit probleem zal verergeren.


Activisten zetten voor het kabinet van minister Crevits in Brussel een hevige storm in scène, met windmachines, watersproeiers en rondvliegende paraplu’s en bladeren. Want er is wel  degelijk een verband tussen de gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering en projecten zoals de verbreding van de Brusselse ring.

“Klimaatstorm” teistert kabinet van Crevits - Greenpeace België

Kiezen voor meer rijstroken, is kiezen voor meer uitstoot van broeikasgassen. Terwijl we net alles op alles moeten zetten om onze uitstoot drastisch terug te dringen als we dit soort taferelen willen vermijden”, verklaart campaigner Joeri Thijs.

Vorige week nog kondigde minister Crevits in het Vlaams parlement aan dat ze vanaf 2016 wil starten met de werken voor een bredere Ring. Het kostenplaatje zou minstens 350 miljoen euro bedragen. Na jaren studiewerk moet de Vlaamse regering binnenkort een keuze maken over hoe de fileproblemen het best worden aangepakt.

Minister Crevits lijkt dus halsstarrig vast te houden aan het voornemen om de ring te “optimaliseren” – lees: verbreden. Voor Greenpeace is dit onbegrijpelijk, vooral in het licht van de klimaatcrisis. Een recente studie van Transport  & Mobility bewees dat een verbreding van de Brusselse ring de C02-uitstoot in het gebied met maar liefst 10% zal doen toenemen.

Er is wel  degelijk een verband tussen de gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering en projecten zoals de verbreding van de Brusselse ring.

Uit de bestaande mobiliteits- en milieustudies blijkt bovendien dat een verbredingsscenario ook op vlak van mobiliteit en verkeersveiligheid weinig verbetering betekent. Op middellange termijn zitten we door het aanzuigeffect van nieuwe infrastructuur weer met dezelfde problemen én meer uitstoot.

Uit diezelfde studies blijkt gelukkig ook dat er opties zijn om de mobiliteit op een structurele manier te verbeteren. Rekeningrijden, een beter openbaar vervoer en fietsinfrastructuur scoren op alle vlakken erg goed. Ze verminderen de files, verbeteren de verkeersveiligheid én helpen de CO2-uitstoot naar beneden te halen.

“Als Vlaanderen enigszins geloofwaardig wil blijven in het klimaatdebat, is er maar één optie: de verbreding van de Brusselse ring resoluut verwerpen en voluit inzetten op échte en klimaatvriendelijke oplossingen”, besluit Joeri Thijs.

Kiezen voor meer rijstroken, is kiezen voor meer uitstoot van broeikasgassen.


- Lees meer over hardnekkige misvattingen in het Ring-dossier (pdf)

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.