Greenpeacedirecteur beklimt boorplatform

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 20 juni, 2011
Het was verrassend wat Kumi Naidoo, directeur van Greenpeace International, vrijdag deed. Eigenhandig ging hij aan boord van het controversiële boorplatform voor de kust van Groenland, om er van uitbater Cairn Energy een kopij van het veiligheidsplan te vragen.

Kumi trotseerde het ijskoude water van het waterkanon en beklom het controversiële booreiland de Leiv Eiriksson, ondanks een door de rechter ingestelde no-go zone. Hij eiste er een onmiddellijke stop van de booractiviteiten en een kopij van het plan dat uitlegt wat oliebedrijf Cairn Energy zal doen in geval van een olielek. Hij doet dat in naam van meer dan 50.000 mensen die al dezelfde vraag aan het bedrijf stelden.

Lijn trekken

Voor hij gearresteerd werd, had Kumi nog contact met het Greenpeaceschip de Esperanza. “Ik heb dit gedaan omdat olieboringen in de Noordpool vandaag een van de belangrijkste gevaren voor het milieu vormen. Het snel smelten van het ijs in het noordpoolgebied bedreigt ons allemaal. Het grenst aan het krankzinnige dat bedrijven als Cairn deze situatie als een kans zien om hier naar fossiele brandstoffen te boren die de klimaatverandering in de eerste plaats veroorzaken. We moeten een lijn trekken: tot hier en niet verder. Daarom ben ik hier.”

Voorlopig blijft hij opgesloten in een gevangenis in Groenland.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.