Detox: M&S stopt met giftige kledingproductie

Nieuwsartikel - 24 oktober, 2012
Modeketen Marks & Spencer (M&S Mode) heeft een baanbrekende belofte gedaan om vanaf 2020 geen giftige stoffen meer in rivieren en zeeën te lozen. Dat goede nieuws past in onze Detox-campagne, waarmee Greenpeace een nieuwe standaard zet voor gifvrije mode die het water niet langer vervuilt.

Vele modemerken zoals M&S, Tommy Hilfiger, GAP en Calvin Klein zijn verantwoordelijk voor het wereldwijd dumpen van grote hoeveelheden gif in ons water. Ze gebruiken giftige stoffen voor de productie van hun kleding en lozen deze vervolgens, alsof de rivieren een open riool zijn. Dit heeft grote gevolgen voor het milieu, maar ook voor de arbeiders in landen als China en Bangladesh, die vaak zonder adequate bescherming moeten werken.

M&S belooft onder meer uiterlijk in 2016 te stoppen met het gebruik van perfluorkoolstofverbindingen (PFC’s) en werk te maken van milieuvriendelijke alternatieven. PFC’s zijn chemische stoffen die worden gebruikt om kleding vuil- en waterafstotend te maken.

De belofte van M&S is een grote stap voorwaarts. De watervervuiling door PFC’s is immers erg schadelijk voor planten en dieren en het gif kan zich ook ophopen in de vis die we eten. Door die stoffen te weren, is de industrie genoodzaakt snel en serieus werk te maken van een schone oplossing. Verder heeft M&S ook meer transparantie beloofd over de productie van mode en over het lozen van schadelijke stoffen door vijf Chinese leveranciers.

M&S is niet de eerste keten die gif gaat weren. Dankzij de Detox-campagne van Greenpeace kwamen eerder al Puma, Adidas, Nike, H&M, C&A en het Chinese merk Li-Ning met concrete engagementen over de brug. Greenpeace vraagt andere modemerken hun voorbeeld te volgen en bereidt nieuwe acties voor.

Onderwerpen