Olielek zou Hoge Noorden zwaar beschadigen

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 20 augustus, 2012
Een olielek zou zware schade toebrengen aan het fragiele Russische noordpoolgebied. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Greenpeace en WWF.

Gazprom, de Russische energiereus en operator van het reusachtige Arctische olieplatform Prirazlomnaya, zou niet naar behoren kunnen reageren als er iets misgaat bij het boren naar olie.  Een ongeluk zou kunnen leiden tot ernstige langetermijnvervuiling van het fragiele Russische noordpoolgebied, inclusief de beschermde kustregio's en belangrijkste habitats van wilde dieren.

Bovendien is het noodplan van Gazprom voor deze regio sinds juli vervallen. Elke boring die het bedrijf nu uitvoert, is dus illegaal. Het Russische crisisministerie bevestigde in een brief aan Greenpeace Rusland dat het noodplan uit 2007 inderdaad vervallen is.

Dit zijn de bevindingen van een onderzoek gevoerd door Russische wetenschappers en milieuactivisten van Greenpeace en WWF Rusland.

Niet voorbereid

“Ik ben in Rusland om aandacht te vestigen op de commerciële ontwikkeling van het Noordpoolgebied”, zei Kumi Naidoo, directeur van Greenpeace Internationaal, vorige week. “Het ijs smelt, waardoor oliegiganten zoals Shell en Gazprom hun kans schoon zien om naar olie te boren. Deze oliebedrijven zeggen dat voorbereid zijn op noodsituaties en de hoogste milieustandaarden volgen, maar het noodplan van Gazprom is vorige maand vervallen.”

“Verschillende wetenschappers vertelden ons dat hun voorbereidingen totaal inadequaat zijn. Ze nemen het niet zo nauw met één van de meest verraderlijke en fragiele gebieden op aarde. Shell beweert dat het een geavanceerd noodsysteem heeft in Alaska, maar volgens experten bestaat er geen manier om olie van ijs te verwijderen. De bevindingen van de Russische wetenschappers die wij consulteerden, zijn dezelfde: Gazprom kan is niet voorbereid op olielekken in zulke harde omstandigheden.”

Natuurgebieden

De Russische regering en Gazprom verwachten op 25 jaar tijd meer dan 70 miljoen ton olie op te pompen. “Maar uit onze analyse bleek dat het oliebedrijf niet in staat zal zijn om een olielek te stoppen”, zegt Valentin Zhuravel, projectmanager bij Informatica Riska. “Als het lek tijdens de nacht of bij slechte weersomstandigheden voorkomt, kan dit leiden tot grote vervuiling in de Pechorazee en alle beschermde gebieden.”

Experten bestudeerden duizenden mogelijke scenario’s en bepaalden dat de mogelijke vervuiling 140.000 vierkante kilometer open zee kan beslaan. Dat is ongeveer de oppervlakte van Ierland. Plus 3000 kilometer kustlijn! Tot de risicogebieden behoren ook drie beschermde natuurgebieden op ongeveer 50 kilometer van het Prirazlomnaya olieplatform. In de gebieden wonen walrussen en verschillende vogelsoorten. Maar Gazprom heeft geen geld opzij gezet om die dieren te redden van de zwarte smurrie.

15 emmertjes

“Er bestaan geen technieken die olie effectief kunnen verwijderen. Om de kust te kuisen heeft de operator van olieplatform Prirazlomnaya 15 schoppen, 15 emmers en 1 voorhamer klaarstaan”, zegt Igor Chestin, directeur van WWF Rusland. “Aangezien we de technologie niet hebben, moeten we de industriële ontwikkeling van het noordpoolgebied simpelweg uit ons hoofd zetten.”

Greenpeace vraagt Gazprom en de Russische regering om de olieprojecten in het noordpoolgebied stop te zetten en te investeren in energie-efficiëntie en hernieuwbare energie.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.