Europa mist kans voor verbod op diepzeeboringen

Nieuwsartikel - 14 oktober, 2010
De enige manier om een ramp zoals Deepwater Horizon te voorkomen, is een strikt verbod op diezeeboringen. Zo reageert Greenpeace op een mededeling van energiecommissaris Günther Oettinger over de Europese veiligheidsregels voor offshoreboringen.

In juli voerden we actie voor het Berlaymontgebouw, om een verbod op diepzeeboringen te eisen.

In het document wordt niet gerept over een verbod voor diepzeeboringen. Nochtans had Oettinger zich na de catastrofe in de Golf van Mexico in april voor een verbod op nieuwe boringen uitgesproken, zolang de precieze oorzaken van het olielek niet bekend zijn.

Na de ontploffing op Deepwater Horizon werd het duidelijk dat ook in Europa dergelijke ongelukken kunnen gebeuren en dat veiligheidsregels dus fel aangescherpt moeten worden. Maar zelfs de strengste wetgeving kan niet verhinderen dat soortgelijke rampen in de Europese diepzee zouden gebeuren. Wetgevers zullen altijd achter de feiten aanhollen, terwijl de industrie steeds vuilere en riskantere oliereserves opzoekt om aan de vraag te voldoen.

Moratorium opgeheven

In de lente van volgend jaar zal de Europese Commissie meer concrete voorstellen doen, onder andere over de minimumvereisten voor het uitreiken van nieuwe vergunningen, financiële en technische aansprakelijkheid in het geval van ongelukken en toezicht op de veiligheid op boorplatformen.

Eerder deze week werd ook in de VS het moratorium van nieuwe vergunningen na de olieramp in de Golf van Mexico opgeheven.

Onderwerpen