Nestlé zal het regenwoud een break gunnen

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 17 mei, 2010
De aankondiging van Nestlé is goed nieuws voor de oerbossen en voor de orang-oetan. Eén van de 50 grootste en meest invloedrijke bedrijven wereldwijd gaat alle grondstoffen weren die afkomstig zijn van leveranciers die bijdragen aan de vernieting van het regenwoud. Greenpeace roept andere grote supermarktketens zoals Carrefour en Wal-Mart op om dit goede voorbeeld te volgen.

Dankzij jullie krijgen de orang-oetans krijgen eindelijk een break.

Bedankt!

Enorm bedankt aan de honderdduizenden die van de Kit Kat-campagne een succes maakten door Nestlé te mailen, te bellen of de boodschap te verspreiden via Facebook, Twitter en andere sociale media. Zowel bezorgde consumenten als online actievoerders hebben van bij de start twee maanden geleden deze campagne gesteund. Dat werd duidelijk toen het filmpje 'Have a break' de eerste dag van YouTube werd gehaald, maar onmiddellijk erna een razendsnelle verspreiding kende via andere kanalen als Vimeo. Ook Facebook heeft een belangrijke rol gespeeld, zoals de stroom aan reacties op de fan-pagina van Nestlé illustreerde.

Ondertussen hielden talloze acties aan vestigingen van Nestlé wereldwijd, en een opgemerkt bezoek op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, de druk op de ketel.

Nieuw beleid

Nu komt Nestlé dus met een nieuw duurzamer beleid op de proppen, waarbij alle leveranciers doorgelicht. Bedrijven met plantages en boerderijen die in verband worden gebracht met ontbossing, aantasting van kwetsbare veengebieden, illegale praktijken of sociale wantoestanden worden zo snel mogelijk verwijderd uit de aanvoerketens van Nestlé. Dit geldt voor bedrijven zoals Sinar Mas, de meest notoire palmolie- en papierpulpproducent van Indonesië, zolang ze niet voldoen aan de criteria van het nieuwe Nestlé-beleid. Het nieuwe beleid heeft ook gevolgen voor palmoliehandelaren die nog steeds afnemen van Sinar Mas, zoals Cargill.

Duidelijk signaal

Deze stap van Nestlé is een luid en duidelijk signaal aan Sinar Mas en de rest van de palmolie- en papierpulpproducenten. Het verwoesten van regenwouden en veengebieden is onaanvaardbaar. Greenpeace houdt scherp in de gaten of Nestlé dit nieuwe beleid ook zo snel mogelijk in de praktijk brengt.

De wereldwijde vraag naar palmolie en papier groeit, waarbij Sinar Mas uitbreidt ten koste van de Indonesische regenwouden en veenmoerassen. Daardoor is Indonesië één van de landen waar de ontbossing het snelst om zich heen grijpt, en is het land de derde grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld, na China en de VS. Palmolie zit in een brede waaier van producten, van chocolade, tandpasta en cosmetica tot biobrandstoffen.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.