Nieuwe actie tegen Gazprom in Noordpool

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 27 augustus, 2012
Enkele dagen nadat Greenpeace het olieplatform de Prirazlomnaya in de Petsjorazee urenlang had bezet, komen we opnieuw in actie om te verhinderen dat de Russische energiereus Gazprom zijn booroperaties in het noordpoolgebied aanvangt.

Vanochtend begaven Kumi Naidoo en zes andere activisten zich naar de Anna Akhmatova, een passagiersboot die arbeiders naar het omstreden booreiland zou brengen. Twee uur later kregen ze de versterking van zeven andere activisten. Momenteel zijn er 14 activisten uit 10 verschillende landen ter plaatse.

Greenpeace komt opnieuw in actie om te verhinderen dat de Russische energiereus Gazprom zijn booroperaties in het noordpoolgebied aanvangt.

Ze hebben zichzelf en hun boot vastgeklonken aan het anker van de Anna Akhmatova, waardoor het schip niet naar het olieplatform kan varen om er de laatste voorbereidingen te doen voor hun booroperaties in het kwetsbare gebied.

Volg de actie live:


"Vrijdag gingen we al aan boord van het booreiland om de rest van de wereld te tonen wat zich in het Hoge Noorden afspeelt, voor het in een ecologisch rampgebied verandert. Vandaag voeren we opnieuw vreedzaam actie om te verhinderen dat het olieplatform deze ongerepte wateren kapotmaakt", verklaart Kumi Naidoo. 

"Met de steun van het anderhalf miljoen mensen dat onze petitie al heeft getekend, zullen we er alles aan doen om roekeloze bedrijven die munt willen slaan uit het smelten van het poolijs uit het noordpoolgebied te houden."

De Noordpool is een van de meest extreme gebieden op aarde voor olieontginning. De boorsite van Gazprom bijvoorbeeld ligt bijna twee derde van het jaar bedekt met dik pakijs, terwijl temperaturen tot -50°C hier geen uitzondering zijn. Bovendien wordt de Petsjorazee vaak geteisterd door hevige stormen en heerst er het grootste deel van het jaar volkomen duisternis.

Meer weten over de olieontginning in de Russische Noordpool?

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.