Detox: grote kledingmerken gaan gifvrij

C&A en Li-Ning zijn laatste overwinningen

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 21 november, 2011
C&A en het Chinese sportmerk Li-Ning zijn voorlopig de laatste kleppers die beloven tegen 2020 geen giftige stoffen meer te lozen in Chinese rivieren. Deze zomer hing Greenpeace de vuile was buiten van enkele grote sport- en kledingmerken. Al snel verklaarden Puma, Nike, Adidas en zelfs H&M dat ze het roer zullen omgooien.

Rapporten

Het is geen geheim dat de meeste textielproductie vandaag in China gebeurt, maar minder bekend zijn de giftige stoffen die hun fabrieken in de rivieren lozen. Eerst brachten we in juli de studie Dirty Laundry naar buiten, over de verantwoordelijkheid van grote kledingmerken zoals Puma, Adidas en Nike bij de dumping van schadelijke stoffen in waterlopen in China.

Zeven weken later verscheen als vervolg daarop een tweede rapport over het gebruik van nonylfenolethoxylaat (NPE), dat in water afbreekt tot een giftige en hormoonverstorende stof. In kleren van veertien internationaal bekende merken, naast de bovengenoemde namen ook Lacoste, Calvin Klein en Kappa werd NPE teruggevonden.

Na wereldwijde acties van Greenpeace ondertekenden meer dan 50.000 mensen een petitie waarin Nike en Adidas worden opgeroepen om schadelijke chemicaliën uit hun productielijn te halen. Duizenden anderen hebben de informatie verspreid via sociale media. Die aanpak is erg succesvol gebleken.

Actievoerders kleven "detox" op de etalage van een H&M-winkel in Malmö, Zweden.

 

Terreinwerk

Toch is het geen instant overwinning, eerder een minutieus voorbereide campagne waar jaren onderzoek aan vooraf ging. De Belg Martin Besieux, expert bij Greenpeace International, heeft hierbij een sleutelrol gespeeld.

“Twee jaar en half hebben we terreinwerk verricht. Je moet weten dat er in China ongeveer 50.000 textielfabrieken actief zijn. Ze lozen het merendeel van hun afvalwater in de Jangtsekiang (Blauwe Rivier) en de Parelrivier. In vier dorpen aan de oevers van de Jangtsekiang hebben we vis gekocht die we lieten onderzoeken op de aanwezigheid van bepaalde hormoonverstorende chemicaliën.”, vertelt hij.

“Vervolgens hebben we het afvalwater uit de afvoerbuizen van enkele fabrieken langs de Jangtsekiang en de Parelrivier laten analyseren: dezelfde chemische stoffen werden teruggevonden. Het zijn fabrieken die draad, stof of kleding leveren aan multinationals als Nike, Puma en Adidas. Deze laatsten hebben we voor hun verantwoordelijkheid geplaatst: ze moeten van hun leveranciers producten eisen zonder giftige stoffen en zware milieu-impact”, vertelt hij.

Actieplan

Vandaag komen Adidas, H&M, Nike en Puma met een actieplan op de proppen. Een stap in goede richting, maar ze mogen zich gerust wat haasten om het probleem met watervervuiling aan te pakken. Miljoenen mensen zijn immers voor hun drinkwater afhankelijk van de rivieren waarin kledingfabrikanten hun gifstoffen dumpen. Het water wordt ook gebruikt voor de irrigatie van landbouwgronden.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.