Nieuwe visquota sparen tonijn en kabeljauw niet

Nieuwsartikel - 15 december, 2010
De EU-ministers die verantwoordelijk zijn voor visserij hebben een akkoord bereikt over hoeveel vis er volgend jaar mag gevangen worden in de Europese zeeën. Veel van de vastgelegde quota blijven te hoog. Vooral tonijn en kabeljauw komen in gevaar.

EU-Commissioner Maria Damanaki wandelt voorbij de enorme boot die Greenpeace symbolisch in Brussel heeft geparkeerd.

Elk jaar opnieuw wordt er beslist over de hoeveelheid vis die elk Europees land uit de zee mag halen. De ministers hielden daarbij rekening met een aantal bovengrenzen die Europese Commissie voorstelde. Maar voor verschillende soorten zijn de quota nog te hoog om het zeeleven te beschermen. Er wordt geen einde gemaakt aan de overbevissing op tonijn en kabeljauw, twee vissen waarvan de populatie elk jaar daalt. De blauwvintonijn, die in Europa voorkomt in de Middellandse Zee en in de Noord-Atlantische Oceaan, is zelfs met uitsterven bedreigd.

Maandag nog voerde Greenpeace actie bij de start van de vergaderingen over de visquota. Actievoerders lieten een enorme vissersboot 'aanmeren' in de Europese wijk om te protesteren tegen de overbevissing en de veel te grote capaciteit van de industriële vissersvloot.

Bekijk het nieuws over de quota en de actie van Greenpeace in het journaal.

Onderwerpen