Nieuwe wagens zuiniger én goedkoper

Vrees van autobouwers ongegrond

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 29 september, 2011
Nieuwe auto's op de Europese markt verbruiken minder, stoten minder uit én kosten ook minder dan voorheen. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van de Europese organisatie Transport & Environment (T&E). De bewering dat strengere efficiëntienormen de doodsteek geven aan de auto-industrie, krijgt een nieuwe deuk.

De cijfers zijn goed nieuws voor de consument. Wie in 2010 een auto kocht in Europa, verbruikt gemiddeld 4% minder brandstof, stoot 4% minder CO2 uit en betaalde aan de kassa 2,5% minder dan een jaar eerder. Voor het eerst duikt de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe wagens onder de 140 g/km. Daarmee is de Europese uitstootnorm voor 2015 – wanneer autobouwers enkel nog wagens mogen verkopen die gemiddeld genomen slechts 130 gram CO2/km uitstoten – bijna bereikt. De normen mogen in de toekomst dus gerust ambitieuzer.

Korrel zout

In 2001 joeg de auto-industrie de consumenten nog schrik aan door te voorspellen dat 140g CO2/km een gemiddelde prijsstijging voor een nieuwe wagen van 2400 euro zou veroorzaken. Vijf jaar later werd dat een prijsstijging van 1200 euro. In de praktijk zien we dat de verkoopprijs voor nieuwe auto's in Europa sinds 2007 gedaald is met gemiddeld 2,4 procent per jaar.

De Europese beleidsmakers nemen de toekomstvoorspellingen van de auto-industrie best met een serieuze korrel zout. Iedereen is gebaat bij een verdere daling in het verbruik en de CO2-uitstoot van wagens naar 80 gram/km in 2020. Wettelijk bindende normen blijken het best te werken en laten de verkoopprijs van wagens niet stijgen.

Volkswagen

De auto's die Volkswagen, de grootste Europese fabrikant, in 2010 verkocht verbruiken gemiddeld 6,2% minder dan het jaar voordien. Greenpeace voert momenteel een internationale campagne tegen Volkswagen vanwege de sterke weerstand van het bedrijf tegen een ambitieuze 2020-norm. “Deze nieuwe cijfers zullen geen prettig leesvoer zijn voor de lobbyisten van VW”, vermoedt Joeri Thijs van Greenpeace.

“Zij beweerden steeds dat de norm tegen 2015 onhaalbaar was en de auto-industrie in gevaar bracht. Vandaag zien we dat ze met relatief kleine innovaties hun auto's zuiniger kunnen maken. Toch zetten die lobbyisten nu opnieuw de aanval in op een ambitieuze norm tegen 2020. Zij moeten nu de VW-ontwerpers hun werk laten doen om VW-auto's zo zuinig mogelijk te maken.”

- Sluit je aan bij de rebellie op www.vwdarkside.com

Actie van Greenpeace bij VW-dealer in Leeds.Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.