Sorry, hier stelt kernenergie de wet

Nieuwsartikel - 1 oktober, 2009
Greenpeace is verontrust over het voorstel van Magnette, minister van Energie om de levensduur van de drie oudse kerncentrales nu toch met tien jaar te verlengen. Deze beslissing is een ramp voor het leefmilieu, de consument en onze economie. Greenpeace betreurt dat de regering enkel op korte termijn denkt aan het dichten van het gat in de begroting en de weg naar een duurzame energietoekomst blokkeert.

Sorry, hier stelt kernenergie de wet.

Het langer openhouden van de kerncentrales verhindert de ontwikkeling van en de investeringen in hernieuwbare energie. De hernieuwbare sector heeft een gedecentraliseerd energiesysteem nodig, dat niet te verzoenen is met kernenergie. Wie zal er nog investeren in grootschalige hernieuwbare energieprojecten zolang er onduidelijkheid blijft bestaan over de kernuitstap?

Magnette houdt ons voor dat zijn beslissing gebaseerd is op een probleem van energiebevoorrading. Tegen 2015 is het nochtans perfect mogelijk om de drie oudste kerncentrales (Doel 1, Doel 2 en Tihange 1) te sluiten. Netwerkbeheerder Elia en energieregulator CREG hebben een lijst opgesteld met de reeds geplande energieprojecten. Hieruit blijkt dat de Belgische energiebevoorrading niet in gevaar zou komen en dat er voldoende vervangscapaciteit is om drie (van de zeven) Belgische centrales te sluiten in 2015. Het enige wat nog nodig is, is de politieke wil om deze projecten te realiseren.

De federale overheid offert onze duurzame energietoekomst op om op korte termijn de problemen met de begroting een beetje te verkleinen. Het is absurd om de levensduurverlenging te koppelen aan het terugeisen van de onrechtmatige winsten die Electrabel jarenlang op de kap van de bevolking gemaakt heeft. Deze winsten kunnen afgeroomd worden, zonder terug te komen op de kernuitstap, bijvoorbeeld door Electrabel te laten betalen voor het onverzekerd risico van onze kerncentrales.

De centrales, die Magnette nog tien jaar langer wil openhouden, zijn ontworpen om 30 jaar operationeel te zijn. Nergens ter wereld is er ervaring met reactoren van een levensduur van 50 jaar. De federale overheid trakteert ons op een ongekend technologisch experiment.

Herman Van Rompuy moet nu beslissen of hij het verkeerde spoor van Magnette zal volgen. Als hij kiest voor het langer openhouden van de centrales, laat hij zich regeren en bespelen door de nucleaire sector.

Onderwerpen