Olieramp is het gevolg van absurde energiepolitiek

2 reacties
Nieuwsartikel - 3 mei, 2010
De enorme olievlek die zich heeft gevormd na de ontploffing van een boorplatform van de oliemaatschappij BP tien dagen geleden in de Golf van Mexico, bedreigt de Amerikaanse staat Lousiana. President Obama spreekt van een nationale ramp. Dagelijks lekken er nog 5000 vaten olie in zee.

Dagelijks lekken er nog 5000 vaten olie in zee.

Deze ramp kan erger worden dan de olielek in 1969 voor de kust van Santa Barbara, die aanleiding gaf tot een moratorium op zeeboringen. En erger nog dan de ramp met de Exxon Valdez in 1989, waarbij 1500 km kustlijn in Alaska besmeurd raakte.

De pogingen om de olievlek in te dammen hebben nog niets opgeleverd, en het zal maanden duren om een noodput te boren of een deksel onderwater te installeren. De olie op het water verbranden zorgt dan weer van luchtvervuiling bovenop de zeevervuiling.

Investeren in veiligheid

Deep Horizon was nochtans een recent boorplatform. Het werd in 2001 gebouwd en kreeg spitstechnologie aan boord. Vanaf dit platform boorde BP de diepste olieboorput ter wereld (meer dan een tiental kilometer). BP gaf jaarlijks 181 miljoen dollar aan Transocean om het platform te mogen uitbaten, ofwel zo'n 500.000 dollar per dag.

Het boorplatform was uitgerust met de nieuwste technologische systemen om het rendement te verhogen en de periodes van inactiviteit te beperken. Jammer genoeg was er geen systeem om de pomp op afstand stil te leggen. Het platform beschikte alleen over een installatie die de controle automatisch overneemt in geval van een menselijke fout of een panne, en die onmiddellijk de putten sluit. Maar dat systeem liet het afweten.

In Noorwegen en Brazilië bijvoorbeeld is een mechanisme om het boorplatform op afstand stil te leggen, verplicht. De kostprijs van deze systemen wordt geschat op een half miljoen dollar. Vanaf 2000 wou de Minerals Management Service (MMS), de overheidsinstantie die boorvergunningen moet afleveren aan oliemaatschappijen, het mechanisme verplicht maken. Maar de olie-industrie is gekant tegen het project. In 2003 verklaarde de MMS dat het gebruik van deze besturingssystemen vanop afstand niet aan te bevelen zijn, want “deze mechanismen kunnen wel eens heel duur zijn”.

Ter vergelijking: alleen al in het eerste trimester van 2010 heeft BP 6 miljard dollar winst gemaakt en 3,5 miljoen dollar uitgegeven aan lobbywerk

Biodiversiteit

De uitzonderlijke biodiversiteit van de regio wordt bedreigd. Van blauwvintonijnen aan de Atlantische Oceaan, over zeeschildpadden, haaien, zeezoogdieren (bruinvissen, dolfijnen, walvissen), bruine pelikanen, trekvogels, tot oesters, krabben en garnalen.

Machteloos

Barack Obama riep de nationale noodtoestand uit, maar kondigde ook een moratorium aan op nieuwe offshore boringen in Amerikaanse wateren. Hij doet dat amper een maand nadat de Amerikaanse regering het licht op groen zette voor nieuwe boringen voor de Atlantische kust.

Deze olievlek is het rechtstreekse gevolg van de levenstijl van de geïndustrialiseerde landen, die gebaseerd is op een ware verslaving aan petroleum en fossiele brandstoffen. Door de ramp staan we machteloos toe te kijken hoe een volledige regio wordt verwoest.

Olielobby

De regeringen van de geïndustrialiseerde wereld – met de VS op kop – lijken met handen en voeten gebonden aan de lobby van “oude” energiebronnen (gas, olie en zelfs nucleair) die elk potentiële rampen in zich dragen, zoals de olievlek in de Golf van Mexico.

De enige propere, betrouwbare oplossingen zijn hernieuwbare energiebronnen en de transitie naar een minder energieverslindende levenswijze. Dat stond in december op het spel in Kopenhagen, waar de wereldleiders hun gebrek aan moed en wilskracht etaleerden.

Onderwerpen
2 reacties Reageren

PM zegt:

Greenpeace helpen met de olieramp? Greenpeace weet maar al te goed dat ook zij hier schuld treffen. Zij zijn immers mede-aandeelhouder van SHELL sin...

Geplaatst 7 juni, 2010 om 9:13 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

fataldigital zegt:

Kan Greenpeace niet mee helpen om acties te voeren of daar te helpen opruimen eens het lek gedicht zou zijn?

Geplaatst 4 juni, 2010 om 10:31 Misbruik melden Reageer

1 - 2 van 2 resultaten.

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.