Onze energievoorraad kan veiliggesteld worden!

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 22 januari, 2013
Aanhoudend vriesweer en twee kernreactoren gesloten. Krijgen we dan sowieso stroomtekorten? De milieubeweging ging na hoe we bevoorradingsproblemen kunnen vermijden..

Uit een onderzoek van het adviesbureau 3E blijkt dat efficiënt  energieverbruik onze energievoorziening op heel korte termijn veilig kan stellen. Belangrijk daarvoor is het ingrijpen op de piekvraag, die onderbrekingen in de stroomtoevoer kunnen veroorzaken. Onze beleidsmakers moeten die goudmijn meteen aanboren.

Diminuer la pression qui se fait sentir sur leréseau électrique belge lors des pics de consommation

In het onderzoek werden drie sectoren onder de loep genomen. Zo kunnen we de beleidsverantwoordelijken drie maatregelen voorstellen die snel kunnen worden ingevoerd. Gezinnen, de dienstensector en de industrie worden opgeroepen om België te helpen de druk op het elektriciteitsnet bij verbruikspieken te verminderen.

Die 'energiepiekuren' (zowel ‘s ochtends als ‘s avonds) zouden namelijk problemen kunnen opleveren indien Europa zou te kampen krijgen met heel strenge winters. Door de piekvraag te beperken is het dus mogelijk om onze energievoorziening in grote mate veilig te stellen.

Als die maatregelen worden toegepast, moeten ze ons in staat stellen om een verbruik van 1.116 Megawatt te besparen. Dat stemt overeen met de productie van de twee kleine kernreactoren van Doel 1 en Doel 2.


Gezinnen

Dankzij een peiling van Ipsos (in het Frans) kon 3E de invloed van aanvullende verwarmingstoestellen op de piekvraag inschatten. Veel Belgische gezinnen maken nog altijd gebruik van energieverslindende elektrische verwarming. Onze beleidsmakers moeten het gebruik van dit type verwarming dringend beperken. En natuurlijk kunnen we ook zelf twee keer nadenken voor we ze aanzetten.


Dienstensector

In de dienstensector is nog veel werk aan de winkel. Sommige bedrijven hebben die boodschap al begrepen en konden tot 48% energie besparen. Voor scholen en ziekenhuizen werden nieuwe, aangepaste profielen opgesteld, aangezien ze niet allemaal dezelfde noden hebben.


Industrie

In de industrie zorgen pompen en motoren voor het grootste verbruik. Ook hier zijn er nog talloze mogelijkheden om in te grijpen.


Een besparing van 574 miljoen euro

Ondanks talrijke oproepen van de milieubeweging moeten we vaststellen dat onze beleidsmakers energie-efficiëntie nog altijd niet hebben opgenomen in hun energiebevoorradingsplan. Maar ze kunnen zich niet langer beroepen op dreigende bevoorradingsproblemen om de kernuitstap uit te stellen. Als ze weigeren om rekening te houden met energie-efficiëntie, vertragen ze onze energieomschakeling. En bovendien lopen ze ook grote besparingen mis! Minder verbruiken betekent namelijk minder betalen. We zouden 574 miljoen euro kunnen besparen als België eindelijk de kaart van het efficiënt energieverbruik zou trekken.


5 % besparing

Het federale niveau moet een rol spelen bij het voorkomen van bevoorradingsproblemen, de gewesten bij het invoeren van de bepleite maatregelen. Het is realistisch om de komende drie jaar 5% van onze energie te besparen door maatregelen voor energie-efficiëntie toe te passen in alle sectoren van onze economie. Dat potentieel was ook al aangetoond in een onderzoek uit 2006. Door de scheurtjes in twee van de zeven reactoren is bewezen dat kernenergie niet in staat is om ons voldoende energie te leveren, het is de hoogste tijd om het over een andere boeg te gooien!

De belangrijkste conclusies van het onderzoek van het adviesbureau 3E in opdracht van Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu, Inter Environnement Wallonie en WWF vindt u hier.

Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.