Overwinning: definitief geen extra landingsbaan op Heathrow

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 14 mei, 2010
De gloednieuwe Britse regering heeft bevestigd dat de plannen voor een derde landingsbaan op de Londense luchthaven Heathrow definitief worden geschrapt.

Meer dan 90.000 "Airplotters" hebben symbolisch een stuk grond bezet dat Greenpeace gekocht had op de plaats waar de landingsbaan zou komen.

Dit is schitterend nieuws voor het klimaat! Bovendien worden ook de uitbreidingsplannen voor de luchthavens van Gatwick en Stansted opgeborgen. Deze beslissing werd sterk beïnvloed door actievoerders van Greenpeace die hun parlementsleden aanschreven en deelnamen aan verschillende protestacties. Meer dan 90.000 "Airplotters" hebben symbolisch een stuk grond bezet dat Greenpeace gekocht had op de plaats waar de landingsbaan zou komen. Eén van die Airplotters is trouwens Nick Clegg van de"Liberal Democrats", waarschijnlijk de nieuwe vice-premier van de nieuwe regering.

Het centrale argument doorheen de verschillende acties van Greenpeace en zijn partners was de absurditeit om het vliegverkeer verder uit te bouwen terwijl we in de strijd tegen klimaatverandering onze emissies net naar beneden moeten halen.

Het schrappen van de uitbreidingsplannen van Heathrow is dus niet alleen goed nieuws voor het klimaat en de buurtbewoners van de luchthaven. Het is ook de erkenning van de nefaste impact van de vliegsector op het klimaat. Een overwinning die om een vervolg vraagt. De transportsector (autoverkeer, vrachtverkeer en vliegverkeer) is vandaag namelijk nog de enige sector met een stijgende uitstoot, en daarmee doet de sector inspanningen van andere sectoren voor een stuk teniet.

Belgische overheden moeten een voorbeeld nemen aan deze moedige beslissing van de nieuwe Britse overheid. De plannen die ook in ons land bestaan om het vliegverkeer verder uit te breiden moeten worden opgeborgen. Ze vallen simpelweg niet te rijmen met de strijd tegen de klimaatverandering.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.