Ontdek het verhaal van pionier Rien

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 8 november, 2011
Rien Achterberg was als kok en activist reeds aanwezig op onze allereerste Rainbow Warrior. Hij was onder andere betrokken bij de acties op Mururoa tegen de Franse kernproeven.

Bekijk een interview met Rien, opgenomen op de Rainbow Warrior III, in Amsterdam, op 4 november.

 Rien Achterberg: “In 1985, we hadden toen al 6 à 7 jaar onze eerste Rainbow Warrior, besloten we naar de Stille Oceaan te gaan om verder te protesteren tegen de Franse kernproeven. Na drie dagen in Auckland ontplofte de boot. Fermando Pereira, onze fotograaf, werd dood aangetroffen. Frankrijk bekende uiteindelijk de feiten.”

Nadien was het voor hem duidelijk. Greenpeace moest verdergaan. Na 1985 zijn we ontzettend gegroeid, met steeds meer mensen die protesteerden. Nadien hebben we in Antarctica gewerkt. Uiteindelijk werd het continent beschermd. We hebben ook acties gevoerd tegen het leegplunderen van de oceanen, voor de bescherming van de bossen... "We zijn blijven groeien," zegt Achterberg, "maar het is duidelijk: we moeten doorgaan. We zijn nog steeds een minderheid maar er zit beweging in. We moeten een meerderheid worden. Iedereen moet zijn steentje bijdragen."

Na 38 jaar is Rien nog steeds bij Greenpeace. Van engagement gesproken!

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.