Daden spreken luider dan woorden

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 20 juni, 2011
Maandag verschijnen elf actievoerders voor de rechter omdat ze het galadiner van de Deense koningin hadden verstoord. De spectaculaire maar altijd vreedzame acties van Greenpeace botsen wereldwijd vaker op felle repressie. Dat ondervond ook directeur Kumi Naidoo afgelopen weekend.

Vreedzame actie in Kopenhagen, waarvoor de actievoerders vandaag vandaag voor de Deense rechter verschijnen.

Op 17 december 2009 betraden twee piekfijn uitgedoste Greenpeaceactivisten de rode loper naar het galadiner georganiseerd door de Deense koningin voor de staatshoofden aanwezig in Kopenhagen voor de klimaattop. Tot ieders verbazing haalden ze een spandoek boven met de boodschap “Politicians talks, leaders act”. Met andere woorden, wees een echte leider en doe iets aan de klimaatverandering in plaats van er enkel over te palaveren.

Recht op protest

Onder de beschuldigden is ook een Belgische actievoerder, Guilhem de Crombrugghe. Hij reed mee in de autocolonne. “Door deel te nemen aan deze vreedzame actie heb ik mijn verantwoordelijkheid genomen”, legt hij uit. “Ik vond het mijn plicht als wereldburger om de politieke leiders eraan te herinneren dat ze over de macht en de middelen beschikken om de planeet te redden. Als politici niet tot daden willen overgaan, is het aan de burgers om hen wakker te schudden.”

De Belgische actievoerder Guilhem de Crombrugghe riskeert in Denemarken een veroordeling voor zijn deelname aan een vreedzame actie.

Voor Greenpeace moet het recht op vreedzaam protest erkend worden in de hele wereld. “De ruimte om vreedzaam actie te voeren is een fundamentele waarde die in het verleden grote doorbraken heeft opgeleverd op het vlak van sociale gerechtigheid en gelijke rechten”, bracht directeur Kumi Naidoo in herinnering.

Kumi Naidoo

Naidoo zit op dit moment in een cel in Groenland omdat hij zich verzette tegen olieboringen in het noordpoolgebied. Is Greenpeace dan een criminele organisatie? Oordeel zelf. Vrijdag beklom hij voor de kust van Groenland het boorplatform van het Britse oliebedrijf Cairn Energy. Hij wou eigenhandig een petitie met 50.000 handtekeningen tegen diepzeeolieboringen afleveren aan de uitbaters van het booreiland.

Cairn Energy houdt angstvallig zijn veiligheidsplan verborgen en Greenpeace heeft herhaaldelijk aangedrongen om het document te mogen inkijken. Een olielek in de Noordpool valt amper te dichten en de gevolgen hiervan op het nagenoeg ongerepte ecosysteem zouden rampzalig zijn. Cairn weet dat. Om de druk op de oliemaatschappij op te voeren, besloot de Greenpeacedirecteur dan zelf aan boord te gaan. Hij werd opgepakt door de Deense mariene en vastgehouden.

Maatschappelijk belang

Het proces is in Denemarken is helaas geen alleenstaand geval. In maart veroordeelde de correctionele rechtbank van Brussel tien mensen tot 1 maand cel voorwaardelijk en een geldboete voor hun deelname aan een gelijkaardige Greenpeaceactie tijdens een EU-top in Brussel, aan de vooravond van de klimaattop in Kopenhagen. Deze vervolging was buiten proportie. Ze getuigt van een trend om actievoeren te criminaliseren, ook in landen met een traditie van vrije meningsuiting.

Als deze ontwikkeling zich doorzet, wordt het voor organisaties zoals de onze zeer moeilijk om hun rol te spelen. Het Europese Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg stelt duidelijk dat de rol van onafhankelijke organisaties zoals Greenpeace cruciaal is om zaken van maatschappelijk belang onder de aandacht te brengen.

Echte misdadigers

De echte misdadigers zijn niet mensen als Guilhem, Kumi of vele andere actievoerders die willen dat hun stem wordt gehoord. Het zijn onze wereldleiders die er niet in slagen om maatregelen te treffen voor de bescherming van het klimaat. De klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban komt met rasse schreden dichter bij, en onze politici moeten hun fouten in Kopenhagen rechtzetten en hun verantwoordelijkheid nemen door een sterk klimaatakkoord te sluiten.

Vanuit zijn gevangenis in Groenland, vertelt Kumi waaroom hij heeft deelgenomen aan de actie aan de Noordpool (in het Engels).

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.