Roundup schadelijker dan gedacht

3 reacties
Nieuwsartikel - 11 augustus, 2011
Een nieuw rapport van Greenpeace bevestigt de schadelijke effecten van de onkruidverdelger glyfosaat. Deze stof is het actieve bestanddeel in tientallen herbiciden die vrij te krijgen zijn. De bekendste is Roundup, een middel van chemiereus Monsanto dat nauw verbonden is met de teelt van ggo's.

Heel wat commercieel interessante ggo-gewassen zoals soja en mais werden resistent gemaakt voor onkruidbestrijdingsmiddelen. Door deze Roundup Ready-gewassen nam het gebruik van glyfosaat in de industriële landbouw een hoge vlucht. Zo stijgt de kans dat mensen, dieren en planten met glyfosaat in contact komen: door het spuiten zelf, of via residuen die achterblijven in ons voedsel of in het milieu.

Gevolgen voor gezondheid

Op basis van studies aangereikt door de industrie, werd glyfosaat lange tijd beschouwd als relatief ongevaarlijk. Recent onafhankelijk onderzoek, gebundeld in een nieuw rapport van Greenpeace en GM Freeze, plaatst vraagtekens bij deze beoordeling. Blootstelling aan glyfosaat wordt in verband gebracht met kanker, aangeboren afwijkingen en hersenaandoeningen.

Gevolgen voor milieu

Ook de gevolgen van glyfosaat voor het milieu zijn onrustwekkend. De substantie kan het bodemleven verstoren, oppervlaktewater besmetten en waterorganismen vergiftigen. Veldproeven toonden een verlies aan biodiversiteit in gebieden waar glyfosaattolerante gewassen worden geteeld. Door de intensieve teelt van Roundup Ready-gewassen worden bovendien steeds meer onkruiden resistent tegen glyfosaat. Daardoor gaan landbouwers nog meer schadelijke bestrijdingsmiddelen gebruiken. Duurzame landbouw kan deze vicieuze cirkel doorbreken.

Verbod nodig

Het gebruik van glyfosaat is dringend aan herziening toe. Ook mag de EU niet zomaar de deur openzetten voor Roundup Ready-gewassen die nu al op grote schaal worden geteeld in Noord- en Zuid-Amerika. In België maar ook elders in de wereld zal Greenpeace deze bevindingen overmaken aan de bevoegde instanties voor volksgezondheid, landbouw en milieu.

Lees meer in het rapport “Herbicide tolerance and GM crops

Besproeien van sojaplantages in Brazilië.

Onderwerpen
3 reacties Reageren

Gerard Wensink zegt:

Het lijkt erop dat men roundup heeft gespoten in mijn woning waardoor mijn dochter leukemie heeft gekregen. Dit wil men met geweld in de doofpot stoppen.
Kan iemand mij helpen?
https://groups.google.com/forum/?fromgroups=#!topic/nl.juridisch/jTnmawqMJRA

Geplaatst 2 september, 2012 om 22:33 Misbruik melden Reageer

Jacqueline zegt:

Roundup moet dringend verboden worden.
Het is een schande dat dit in de handel beschikbaar is voor iedereen en dat veel particulieren dit gebrui...

Geplaatst 14 februari, 2012 om 6:49 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Boissevain zegt:

Ik hoop echt ten zeerste dat men Europa en de VS kan overtuigen om deze stof te verbieden, na enkele studies te hebben gelezen en zelfs Roundup op gez...

Geplaatst 18 augustus, 2011 om 10:02 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

1 - 3 van 3 resultaten.

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.