Schepen in confrontatie met controversiële olieplatform

Greenpeace tracht proefboringen in Noordpool tegen te houden

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 24 mei, 2011
De schepen Esperanza en Arctic Sunrise trachten sinds deze morgen het olieplatform 'Leiv Eiriksson' van het Britse Cairn Energy tegen te houden. Dit platform is op weg voor proefboringen naar olie in de zee bij Groenland in het noordpoolgebied. Greenpeace voert campagne tegen olieboringen in het noordpoolgebied, vanwege de kwetsbare natuur en de dramatische gevolgen als er een olieramp zou voorvallen.

Actie tegen olieplatform.

Grote oliebedrijven staan in de startblokken om het voorbeeld van Cairn Energy te volgen. Zo wil Shell volgend jaar gaan boren naar olie in de ijskap boven Alaska.

Greenpeace publiceert vandaag ook geheime documenten – verkregen dankzij de Freedom of Information wet – waaruit blijkt dat ook de Britse overheid zich zware zorgen maakt over een mogelijke olieramp in het Noordpoolgebied. Voor Greenpeace is het duidelijk: olieboringen in dit ecologisch kwetsbare gebied zijn onverantwoord. In de plaats moeten we onze olieverslaving aanpakken, door strengere brandstofnormen voor auto's goed te keuren en een duurzamere mobiliteit te installeren.

Conventie voor de bescherming van het noordpoolgebied

Greenpeace wijst tenslotte op een resolutie (2) die vorige week werd goedgekeurd in de Kamer. Quasi unaniem keurden de Kamerleden een resolutie goed die de Belgische overheid oproept om op internationaal en Europees niveau te pleiten voor een conventie die het noordpoolgebied beschermt. Daarin wordt gepleit voor een moratorium van 50 jaar op het ontginnen van minerale rijkdommen in dit kwetsbare gebied.


Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.