Infoavonden over ggo's met Canadese boer Percy Schmeiser

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 23 november, 2009
De Canadese boer Percy Schmeiser komt op uitnodiging van Greenpeace en andere organisaties naar België om zijn verhaal over ggo's en intellectuele eigendomsrechten te doen. Door zijn juridische strijd tegen Monsanto is Schmeiser het internationale boegbeeld geworden van boeren die zich verzetten tegen de patentwetgeving in de Verenigde Staten en Canada.

Percy Schmeiser, Canadese boer die internationale boegbeeld geworden is van boeren die zich verzetten tegen de patentwetgeving in de Verenigde Staten en Canada.

Nadat Schmeisers bedrijf in 1997 besmet geraakte met ggo-koolzaad werd hij door Monsanto voor de rechter gedaagd. De multinational wilde zijn patentrecht op het ggo-zaad doen gelden en de boer laten betalen. Schmeiser heeft jarenlang geprocedeerd. Uiteindelijk moest hij van het Canadese hooggerechtshof niets betalen aan Monsanto, maar hij was wel tonnen aan proceskosten kwijt.

Na 40 jaar koolzaadteelt schakelde Schmeiser over op graanteelt. Er bleef echter besmet koolzaad achter op zijn land. Jaar na jaar verschenen er weer enkele ggo-koolzaadplanten. Toen Monsanto weigerde om 'zijn eigendom' op te ruimen, daagde Schmeiser het bedrijf voor de rechter. Net voor de zitting werd de zaak met een minnelijke schikking geregeld.

Schmeiser en zijn vrouw Louise reizen de wereld rond om te waarschuwen voor de introductie van ggo-teelten. Ze vinden dat er veel te weinig bekend is over de wijze waarop multinationals als Monsanto hun greep op de zaadhandel en de voedselproductie proberen te vergroten. In 2007 kregen ze de Right Livelihood Award, een alternatieve 'Nobelprijs' voor duurzaamheid.

In België staan tot nu toe geen ggo's op de velden. In Wallonië wil de regering dat zo houden. Daarom stelde ze een co-existentiedecreet op dat erop gericht is de teelt van ggo's te ontmoedigen en de gangbare en biologische landbouw maximaal te beschermen. Ook in Vlaanderen is er een co-existentiedecreet, maar dat is erop gericht het ggo-telers vooral niet te moeilijk te maken.

Samen met de Mouvement d'Action Paysanne, International Forum of Organic Agriculture Movements Natagora, Bioforum Vlaanderen en de coalitie 'ggo-vrij' organiseert Greenpeace vier avonden waarop Percy Schmeiser zal getuigen over ggo's en patenten. De avonden richten zich in het bijzonder naar boeren, simultaanvertaling wordt voorzien.

Zondag 29 november, 19u30, Hôtel de Ville, Soignies
Adres: Place Verte, 32, 7060 Soignies

Maandag 30 november, 19u30, Carestel Groot-Bijgaarden
Adres: E40 Brussel-Oostende-Brussel, Groot-Bijgaarden

Woensdag 2 december, 19u30, Salle du football de Libramont (RCS)
Adres: Centre Sportif de Libramont - Parking Centre culturel, 6800 Libramont-Chevigny

Donderdag 3 december, 19u30, Ferme du Château in Bonnine, Namen
Adres: Route de Hannut 181, 5021 Boninne, weg Namen-Hannut, straat links onmiddellijk na het kasteel van Boninne

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.