Shell boort voorlopig niet in noordpoolgebied

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 28 februari, 2013
Shell heeft zijn plannen om naar olie te boren in het noordpoolgebied voor dit jaar in de ijskast gezet. Dit besluit komt na een flinke reeks tegenslagen die het oliebedrijf te verduren kreeg. Volgens Greenpeace toont dit besluit aan dat Shell en andere oliemaatschappijen beslist niet zijn opgewassen tegen de extreme omstandigheden in het gebied rond de Noordpool.

Shell is zeven jaar verder, heeft meer dan 4,5 miljard dollar geïnvesteerd in dit project en is na één jaar boren niet in staat gebleken te voldoen aan de minimale veiligheidseisen. "Een goede reden voor het bedrijf en zijn investeerders om nu de conclusie te trekken dat dit bedrijf ook in 2014 niet zal slagen", vindt campaigner Joeri Thijs.

Op oudejaarsavond strandde de Kulluk, een van de twee boorschepen van Shell, voor de kust van Alaska. "Extreme weersomstandigheden en materiaalpech zijn echter geen ongelukken. Ze horen bij het klimaat en de activiteiten van Shell in het Noordpoolgebied", verklaart Joeri Thijs. "Oliemaatschappijen zouden daarom veel beter in kunnen zetten op een schoon en veilig alternatief: zon- en windenergie."

Bescherm de Noordpool

 

Greenpeace en andere milieuorganisaties hebben door middel van verschillende acties in het afgelopen jaar de schijnwerpers op Shell gezet. Mede dankzij deze acties en de handtekeningen van ruim 2,7 miljoen mensen wereldwijd werden de activiteiten van Shell onder de loep genomen.

"Wij zullen niet rusten voordat Shell zijn boorplannen in dit unieke natuurgebied definitief laat varen", besluit Thijs.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.