De spaarlamp is een milieuvriendelijke oplossing zonder gezondheidsrisico's

Nieuwsartikel - 16 maart, 2009
Dat je met spaarlampen veel energie kan sparen is intussen algemeen geweten. Een spaarlamp verbruikt 4 tot 5 keer minder elektriciteit dan de klassieke gloeilamp en bespaart op die manier ook veel geld. Voor het milieu betekent dit minder CO2, minder kernafval en minder uitstoot van schadelijke stoffen uit steenkoolcentrales zoals kwik en zwavel. Gloeilampen zijn dus niet alleen energieverslindend maar ook erg vervuilend.

Stickers met de boodschap 'Klimaatgevaarlijk product' bij Brico in Wondelgem

Toch verschenen er de laatste weken enkele kritische geluiden over spaarlampen. Ze zouden vervuilend zijn (kwik) en voor sommige mensen een gezondheidsrisico inhouden. Die argumenten zijn niet nieuw. De milieuorganisaties zijn ook niet over één nacht ijs gegaan om resoluut voor de spaarlamp te kiezen. In het dossier "De spaarlamp: een gezonde oplossing?" leggen we daarom uit waarom de spaarlamp toch veruit de beste keuze is. Dit sluit niet uit dat we eisen dat er strengere kwaliteitseisen komen voor spaarlampen (levensduur, kwikgehalte) en dat de kwikvrije spaarlamp zo snel mogelijk wordt verplicht.

Het Europees verbod op gloeilampen

Europa wil de klassieke gloeilamp tegen 2012 verbieden. De voorstellen gaan enkel over niet-gericht licht. Voor spots moet nog een voorstel worden uitgewerkt. Gloeilampen blijven voor specifieke toepassingen beschikbaar (bv het koelkastlampje). Het is dus een misvatting dat we na 2012 allemaal verplicht worden om enkel nog spaarlampen te kopen. Ook halogeenverlichting blijft nog lange tijd beschikbaar. Die is iets efficiënter dan de klassieke gloeilamp en blijft dus een verspillende lamp.

Overigens zijn de huidige spaarlampen ook maar een tussentijdse technologie, omdat er nóg efficiëntere LED-verlichting op komst is alsook kwikvrije spaarlampen. De komende jaren zal de consument dus meer in plaats van minder keuze hebben.

Greenpeace ijverde voor de uitfasering van gloeilampen

Greenpeace heeft de voorbije drie jaar stevig campagne gevoerd om de klassieke gloeilamp snel te verbieden, ten laatste tegen 2010. Voor deze totaal verouderde technologie zijn er immers voldoende alternatieven. In de eerste plaats de spaarlamp, die vandaag zowat in alle maten en vormen beschikbaar is, van koel wit licht to gezellig warm, dimbaar of niet.

Het resultaat van de campagne in België was dat winkelketens zoals Ikea, Brico, Gamma, Delhaize en Colruyt zich alvast engageerden om tegen 2010 geen verspillende gloeilampen meer te verkopen. Geen volledig succes, maar toch een heel mooi resultaat.

Ook op Europees niveau zijn er resultaten, met een uitfasering van de klassieke gloeilamp tegen 2012. Onder druk van de lampenfabrikanten zijn onze eisen wel afgezwakt. Vooral het behoud van halogeenverlichting is een zwak punt.

Lees het dossier "De spaarlamp: een gezonde oplossing?"

Onderwerpen