Greenpeace dropt stenen in Duitse Noordzee

Duitse overheid moet Sylter Buitenrif beschermen

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 3 augustus, 2011
Greenpeace legt grote natuurstenen op de bodem van een natuurgebied bij het eiland Sylt in het Duitse deel van de Noordzee. De stenen voorkomen dat vissers hun sleepnetten over de bodem halen. Het Sylter Buitenrif heeft een beschermde status, maar wordt ernstig beschadigd door de bodemvisserij.

Het Sylter Buitenrif is een belangrijk paaigebied voor bruinvissen, een kleine walvissoort. Al in 2004 werd het gebied door de Duitse overheid uitgeroepen tot officieel natuurgebied. Toch richten vissers er, tot op de dag van vandaag, voortdurend ernstige schade aan. In 2008 legde Greenpeace de eerste natuurstenen neer in het gebied. Drie jaar later heeft de Duitse overheid nog steeds niets ondernomen om vissers te weren uit dit waardevolle natuurgebied.

In juni voerde Greenpeace ook actie op de Nederlandse Noordzee. Met tientallen natuurstenen, met daaraan houten zeepaarden, bakenden we een stukje van de Klaverbank af als natuurreservaat. De Nederlandse Staatssecretaris Henk Bleker verklaarde toen dat 10 tot 15 procent van de Noordzee gesloten moet worden voor de visserij zodat de natuur daar kan herstellen. Een voornemen dat Vlaanderen snel moet volgen.

In juni voerde Greenpeace al acie op de Nederlandse Noordzee.

Kris Peeters aan zet

De Vlaams minister-president Kris Peeters heeft deze zomer de kans om op Europees niveau de instelling van zeereservaten en het verbeteren van het visserijbeleid hoog op de agenda te zetten. Komende maanden hervormt Brussel het visserijbeleid, wat slechts eens in de tien jaar gebeurt. Greenpeace vraagt dat de enorme overcapaciteit van de visserijvloot wordt aangepakt, zeereservaten effectief beschermd worden en er beter naar wetenschappelijke adviezen wordt geluisterd. Begin juli riep het Vlaams parlement de regering in een resolutie unaniem op daar werk te maken.

Beschutting

Onlangs namen duikers van Greenpeace een kijkje bij de stenen die in 2008 werden neergelegd. Deze blijken volledig begroeid met vele anemonen, wieren en schelpen. Tussen de stenen vinden vissen beschutting. Wetenschappers zijn het erover eens dat zeereservaten de beste manier zijn om een heel ecosysteem te laten herstellen. In zeereservaten kan de natuur aansterken en groeien de vissen groter, waardoor ze voor meer nageslacht zorgen. Daarvan profiteert ook de visserij.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.