Greenpeace vraagt wereldwijd om een eerlijk proces voor Junichi en Toru

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 8 februari, 2010
Actievoerders van Greenpeace protesteren aan de Japanse ambassade in Brussel om de onschuld te verdedigen van de ‘Tokyo Two’, twee van hun collega’s die op 15 februari voor het gerecht verschijnen. De actievoerders dragen spandoeken met zich mee die oproepen voor een eerlijk proces en overhandigen ook een brief aan de Japanse ambassadeur in België.

Greenpeace manifesteert voor de Japanse ambassade in Brussel en eist een eerlijk proces voor de 'Tokyo Two'.

De 'Tokyo Two', Junichi Sato en Toru Suzuki, werden in 2008 in Japan gearresteerd omdat ze een grote corruptiezaak blootlegden in de Japanse walvisvangst. In de aanloop van het proces van maandag 15 februari, is een week van protestacties over de hele wereld van start gegaan. Zo protesteerden actievoerders van Greenpeace gisteren al aan de Japanse ambassades in Mexico, Indonesië en Duitsland. Kumi Naidoo, de algemeen directeur van Greenpeace International, zal ook het proces bijwonen.

Verenigde Naties: Japan schond mensenrechten

Volgens een werkgroep van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (UNHRC) heeft de Japanse regering de mensenrechten van de twee actievoerders van Greenpeace geschonden. De werkgroep stelt dat Junichi en Toru handelden in het openbaar belang door een schandaal aan het licht te brengen in het met belastinggeld gefinancierde programma voor de walvisvangst.

De werkgroep stelt ook vast dat de Tokyo Two bereidwillig meewerkten met de politie en de openbare aanklager, maar dat die samenwerking niet werd aanvaard. De Japanse regering heeft ook nagelaten essentiële informatie door te geven over het onderzoek van Junichi en Toru naar de illegale handel in walvisvlees en over het bewijsmateriaal dat zij hadden verzameld.

De Verenigde Naties besluiten dat: "Het recht van de twee milieu-activisten om niet op willekeurige wijze van hun vrijheid te worden beroofd; hun recht op vrije meningsuiting en hun recht om legitieme activiteiten uit te voeren evenals hun recht om deel te nemen aan vreedzame activiteiten zonder intimidatie of druk is door het gerecht niet gerespecteerd".

Greenpeace eist een eerlijk en transparant proces

Greenpeace eist dat de rest van het proces eerlijk verloopt. De beslissing om Junichi en Toru te vervolgen werd genomen door de vorige Japanse regering. De nieuwe regering kan ervoor zorgen dat het proces nu volgens de internationale rechtsnormen verloopt. Met het oog op transparantie zou zij waarnemers van andere regeringen tot de rechtszaak moeten toelaten.

Internationaal protest

Sinds de twee in juni 2008 voor het eerst werden opgepakt, heeft meer dan een kwart miljoen mensen een petitie ondertekend om gerechtigheid te vragen voor de Tokyo Two. Juridische deskundigen, onder wie advocaten van hooggerechtshoven over de hele wereld, hebben hun bezorgdheid uitgedrukt over de vervolging. Internationale mensenrechtenorganisaties en lobbygroepen als Amnesty International en Transparency International stellen de rechtmatigheid van het proces in vraag. Momenteel riskeren Junichi en Toru tot tien jaar gevangenis voor hun acties.

Eis een eerlijk proces voor de Tokyo Two

Junichi en Toru riskeren een gevangenisstraf van meer dan tien jaar. Daarom hebben ze jouw hulp meer dan ooit nodig. Laat de Japanse regering weten dat je de 'Tokyo Two' steunt. Onderteken de petitie.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.