Tonijnvissers vallen actievoerders aan op zee

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 7 juni, 2010
Greenpeace is in actie gekomen bij de start van het jachtseizoen op de bedreigde blauwvintonijn in de Middellandse Zee. De actievoerders probeerden de tonijn te bevrijden uit vissersnetten van een Frans schip, toen ze door andere tonijnvissers uit de omgeving omsingeld en aangevallen werden. Verschillende rubberboten werden lekgestoken en één actievoerder raakte zwaargewond toen een visser zijn been met een haak doorboorde.

Zeven tonijnvissersboten vielen de actievoerders aan.

Greenpeace is met twee schepen aanwezig in het gebied ten zuiden van Malta. Bemanningsleden van de Rainbow Warrior en de Arctic Sunrise lanceerden snelle rubberboten met actievoerders in het water, om tonijn in het ringnet van het schip de Jean Marie Christian 6 te bevrijden. In de gewelddadige reactie die volgde, werden twee van de zeven rubberboten van Greenpeace door boze vissers met messen bewerkt, of overvaren door vissersboten.

Drastische maatregelen

Greenpeace probeert deze vissers te stoppen omdat onze oceanen beschermd moeten worden. En om de toekomst van de blauwvintonijn veilig te stellen. Wij voeren actie omdat politici en bestuurders dat niet doen.

Al jaren waarschuwt Greenpeace dat de blauwvintonijn verdwijnt als er nu geen drastische maatregelen worden getroffen, zoals een volledig verbod op het vangen van bedreigde soorten. Dat betekent dat de jacht op de blauwvintonijn onmiddellijk moet stoppen, zodat de soort kan herstellen van jarenlange overbevissing. De acties in het Middellandse Zeegebied gaan door tot het einde van het tonijnvisseizoen op 15 juni.

Zeereservaten

Wetenschappers zijn het er over eens dat de blauwvintonijn al binnen een paar jaar verdwijnt als het tempo van bevissing niet omlaag gaat. Zo'n 90 % van alle grote vissoorten, zoals de tonijn, is al uit onze oceanen verdwenen. Greenpeace pleit daarom voor het instellen van een wereldwijd netwerk van zeereservaten, waarin schadelijke activiteiten zoals visserij en olieboringen verboden zijn. Ook het Middellandse Zeegebied moet zo'n beschermd zeereservaat worden. Alleen zo is een gezonde toekomst van de oceanen en visbestanden mogelijk.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.