Greenpeace houdt monstertrawler aan wal

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 1 februari, 2012
In de Nederlandse haven van IJmuiden hebben actievoerders van Greenpeace dinsdag een van Europa’s grootste vissersschepen aan de ketting gelegd. Er zijn te veel van dit soort enorme schepen voor de beschikbare vis. Bovendien krijgen ze Europese subsidies om de Afrikaanse wateren leeg te roven.

Omdat deze industriële ‘supertrawlers’ - zeg maar varende visfabrieken - in Europa niet meer genoeg kunnen vangen, zetten ze koers naar andere delen van de wereld. Ze varen bijvoorbeeld naar de Stille Oceaan of de kust van West-Afrika, om de wateren te plunderen.

“Het schip dat wij nu tegenhouden vangt en verwerkt met gemak 200 ton vis per dag en blijft bovendien wekenlang op zee zodat gigantische hoeveelheden vis worden opgeslokt. Er zijn simpelweg te veel van dit soort enorme schepen voor de beschikbare vis”, verklaart Pavel Klinckhamers, campagneleider oceanen bij Greenpeace Nederland. “In de arme regio’s waar dit soort schepen vaak te vinden slinken de visvoorraden snel. Daardoor komt de voedselzekerheid van miljoenen mensen in gevaar.”

 

Europees belastinggeld

Ook niet onbelangrijk: wij betalen mee aan deze praktijken. De varende visfabrieken worden gesubsidieerd door Europees belastinggeld. Ze ontvingen de afgelopen vijf jaar alleen al zo’n 142 miljoen euro aan subsidies om in Afrikaanse wateren te mogen vissen. Daar bovenop komen nog miljoenen euro’s subsidies voor het aanpassen van hun schepen en de vrijstelling van accijns op brandstof.

Duurzaam

In 2012 beslist Europa over een nieuw Europees visserijbeleid. Dit is misschien wel de laatste kans om de overbevissing te stoppen, de zeeën te herstellen en de Europese visserij duurzaam te maken. Greenpeace wil dat België zich als kustland met een kleine vloot tijdens de komende onderhandelingen opwerpt als voorvechter van een duurzame visserij.

- Lees meer op de site van Greenpeace Nederland

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.