Unilever doet geen zaken meer met illegale ontbosser in Indonesië

Nieuwsartikel - 13 december, 2009
De Brits-Nederlandse multinational Unilever, 's werelds grootste verbruiker van palmolie, liet aan Greenpeace weten alle toekomstige palmolieaankopen van het Indonesische bedrijf Sinar Mas op te schorten. Deze beslissing van Unilever komt er nadat Greenpeace met nieuw fotografisch bewijsmateriaal heeft aangetoond Sinar Mas illegaal regenwoud kapte in beschermde gebieden.

In dit nieuwe Greenpeace-rapport wordt aangetoond dat Sinar Mas kapt in leefgebieden van de bedreigde orang-oetan.

Eerder toonde Greenpeace aan dat Sinar Mas kapt in regenwouden waar de met uitsterven bedreigde orang-oetan voorkomt. Dit werd bevestigd door onderzoek in opdracht van Unilever.

De afgelopen maanden voerde Greenpeace campagne tegen de grootschalige ontbossing en de verwoesting van veenmoerassen door Sinar Mas. Het management van Unilever bevestigt dat het bewijs uit het nieuwe Greenpeace-rapport een belangrijke rol heeft gespeeld bij de beslissing.

De Sinar Mas groep is de op één na grootste palmolieproducent ter wereld. Het bedrijf is ook eigenaar van Asia Pulp and Paper (APP), een beruchte Indonesische papierpulpgigant. De palmolie van Sinar Mas wordt gebruikt in een scala van bekende merkproducten van grote multinationals van voedingsmiddelen zoals Nestlé, Procter and Gamble en Kraft.

Greenpeace roept alle afnemers van palmolie op om het voorbeeld van Unilever te volgen door de palmolie van Sinar Mas direct uit hun producten te weren. Daarnaast roept Greenpeace Sinar Mas en andere palmolieproducenten op om onmiddellijk een moratorium in te stellen op verdere ontbossing voor palmolie.

De praktijken van Sinar Mas veroorzaken een enorme uitstoot van broeikasgassen. Veel van de laatste regenwouden van Indonesië staan op metersdikke veengronden. Veen bestaat uit plantenresten waarin grote hoeveelheden koolstof zijn opgeslagen. Om palmolieplantages aan te leggen, wordt het veen drooggelegd en in brand gestoken. De koolstof die in de veengronden zit opgeslagen, komt hierdoor vrij als CO2.

Greenpeace schat dat de palmolie en papierpulp activiteiten van het bedrijf alleen al de provincie Riau (Sumatra) verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van 2.5 milioen ton CO2 elk jaar. Indonesië neemt momenteel deel aan de klimaatonderhandelingen in Kopenhagen als 's werelds op twee na grootste uitstoter van broeikasgassen na China en de VS.

Onderwerpen