Deense gerecht bestraft actie in Kopenhagen

Rechter erkent wel recht op vreedzaam protest

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 22 augustus, 2011
Vandaag werden elf actievoerders van Greenpeace uit acht landen – onder hen ook een Belg – in Kopenhagen veroordeeld tot twee weken celstraf voorwaardelijk. De openbare aanklager had veel zwaardere straffen geëist omdat het vreedzame protest plaatsvond in de nabijheid van de Deense koninklijke familie, maar daar ging de rechter gelukkig niet op in.

De klimaattop van 2009 in Kopenhagen was hét moment waarop het moest gebeuren. Wereldleiders hadden onze toekomst in handen en konden het klimaat werkelijk redden. Greenpeace had de staatshoofden daar al herhaaldelijk op gewezen. Zo ook bij het staatsbanket van de Deense koningin, waar alle prominenten van de partij waren. Twee actievoerders - keurig in smoking en avondjurk - passeerden moeiteloos de beveiliging, ontvouwden op de rode loper hun spandoek uit en vroegen namens miljoenen mensen een rechtvaardig, ambitieus en bindend klimaatakkoord. Ze werden meteen gearresteerd. Samen met twee andere actievoerders zaten ze na afloop nog twintig dagen in een Deense cel.

Debat stimuleren

Nu is het vonnis in de zaak uitgesproken. De rechter vindt de elf actievoerders schuldig aan het betreden van verboden terrein, vervalsing van documenten en zich uitgeven voor een staatshoofd. Een obscure clausule in de Deense strafwet voor een misdrijf tegen de koningin, werd van de hand gewezen. De actievoerders werden uiteindelijk veroordeeld tot 14 dagen voorwaardelijk en hoeven dus niet meer de cel in. Greenpeace Nordic moet een boete van ongeveer 10.000 euro betalen.

Als het aan de openbare aanklager had gelegen, kregen de actievoerders drie maanden cel, een geldboete en voor de buitenlanders een verbod om nog voet op Deense bodem te zetten. Maar de rechter zelf toonde meer begrip. Hij erkent het vreedzame karakter van de actie, die duidelijk bedoeld was om het debat aan te zwengelen.

Opluchting

“Ik heb gedaan wat ik nodig achtte om klimaatverandering te voorkomen. Helaas kunnen de regeringsleiders die in Kopenhagen aanwezig waren niet hetzelfde zeggen”, verklaart de Nederlander Joris Thijssen, die blij is dat hij niet weer een Deense cel in hoeft. Toch is Joris niet alleen opgelucht: “Het is ongelooflijk dat ons celstraf boven het hoofd hing, alleen omdat we politici opriepen om het grootste probleem van onze tijd, klimaatverandering, aan te pakken.”

Het proces in Denemarken is geen alleenstaand geval. In maart veroordeelde de correctionele rechtbank van Brussel tien mensen tot 1 maand cel voorwaardelijk en een geldboete voor hun deelname aan een gelijkaardige Greenpeaceactie tijdens een EU-top in Brussel, aan de vooravond van de klimaattop in Kopenhagen. Deze vervolging was buiten proportie en getuigt samen met het proces in Denemarken van een trend om actievoeren te criminaliseren, ook in landen met een traditie van vrije meningsuiting.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.