Actievoerders op rode loper krijgen zware straf

Maand cel met uitstel en boete van 1100 euro

2 reacties
Nieuwsartikel - 17 maart, 2011
Vandaag is het doek gevallen over het zogenaamde rodeloperproces. De correctionele rechtbank van Brussel veroordeelde tien mensen tot 1 maand cel voorwaardelijk en een boete van 1100 euro voor hun deelname aan een vreedzame Greenpeaceactie. Een zware straf, die helemaal niet in verhouding staat met de feiten.

Strenge veroordeling van vreedzaam protest. En wat met de vrije meningsuiting?

Die feiten speelden zich af aan de vooravond van de klimaatconferentie in Kopenhagen. Op 10 december 2009 reed een konvooi van drie limousines ongehinderd het zwaarbewaakte terrein op waar een EU-top plaatsvond. In deze wagens geen Sarkozy of Merkel, maar actievoerders van Greenpeace. Ze stapten uit op de roder loper en tonen een spandoek: "EU, red Kopenhagen". Enkele tellen later werden ze gearresteerd.

De beschuldigden komen uit België, Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië. De aanklacht luidde “gebruik en aanmaak van valse documenten”. Nochtans stonden op deze documenten duidelijk hun eigen naam, foto en de naam van Greenpeace, en verschilden ze zichtbaar van de echte toegangspasjes. Het enige doel van de actie was om de Europese leiders, vlak voor de klimaattop in Kopenhagen, te herinneren aan de hoogdringendheid van het klimaatprobleem.

De rechtbank heeft een elfde verdachte over de hele lijn vrijgesproken. Hij had geen enkele rol in de actie maar was met een officiële accreditatie als journalist aanwezig op de top.

Disproportioneel

Natuurlijk staan Greenpeace en zijn actievoerders niet boven de wet. Maar deze vervolging is buiten alle proportie. Ze getuigt van een trend om actievoeren te criminaliseren, ook in landen met een traditie van vrije meningsuiting. Denk bijvoorbeeld aan de vervolging van actievoerders bij een gelijkaardige actie in Denemarken. “Als deze ontwikkeling zich doorzet, wordt het voor organisaties zoals de onze zeer moeilijk om hun rol te spelen”, verklaart Michel Genet, directeur van Greenpeace België.

Het Europese Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg stelt duidelijk dat de rol van onafhankelijke organisaties zoals Greenpeace cruciaal is om zaken van maatschappelijk belang onder de aandacht te brengen.

Geen criminelen

Greenpeace en de activisten overwegen beroep, maar zullen dit vonnis eerst grondig bespreken met de advocaten. “Actievoerders zijn geen criminelen. Als ze wel op een dergelijke manier behandeld worden, heeft dat belangrijke gevolgen voor de samenleving en is dat een ondermijning van de democratie”, waarschuwt Genet.

Onderwerpen
2 reacties Reageren

Martin Veltjen zegt:

Hoezo "overwegen" beroep? Het is de plicht van Greenpeace om dit te winnen!

Geplaatst 24 maart, 2011 om 22:03 Misbruik melden Reageer

Katleen zegt:

Hey,
Dit vonnis is inderdaad schandalig!
Wordt er een petitie gestart om het recht op vrije meningsuiting te ondersteunen?
Sukses,
Katleen

Geplaatst 24 maart, 2011 om 18:31 Misbruik melden Reageer

1 - 2 van 2 resultaten.

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.