Wij willen een groenere Apple !

Nieuwsartikel - 29 september, 2006
Greenpeace heeft een mini-website gelanceerd die computerfabrikant Apple ertoe aanzet om groener te worden. Apple staat bekend om zijn 'cleane' design, maar dat blijkt helemaal niet zo clean te zijn: Macs en iPods bevatten gevaarlijke stoffen die andere bedrijven al lang afgezworen hebben. Een vooruitstrevend bedrijf als Apple zou beter moeten weten!

Apple e-waste in China.

In Augustus publiceerde Greenpeace een rangschikking van veertien electronicaproducenten. Apple scoorde daarin verrassend slecht. Het gebruikt immers nog veel giftige stoffen en heeft nog geen beloftes gedaan heeft om deze uit te faseren. Bovendien heeft het bedrijf een matig recyclagebeleid: in veel landen waar Apple spullen verkoopt neemt het bedrijf afgedankte apparaten niet terug.

Daardoor komen oude Apple-producten terecht in lage-loonlanden zoals China en India waar ze met de hand uit elkaar worden gehaald. De giftige stoffen uit de apparaten vergiftigen er mens en milieu.

Om ervoor te zorgen dat Apple voorloper wordt op milieugebied is Greenpeace nu een cybercampagne begonnen. We hopen dat gebruikers Apple zelf gaan vragen om te vergroenen. Creatieve Apple-gebruikers kunnen dit doen door hun eigen t-shirt en advertenties te ontwerpen, een mail te sturen aan Steve Jobs, de CEO van Apple, of een nieuwe speech voor hem te schrijven.

Greenpeace hoopt dat Apple snel besluit om gevaarlijke stoffen uit hun producten te weren, nieuwe producten te ontwerpen die langer meegaan en deze overal ter wereld terug te nemen zodra ze afgedankt worden.

Je leest er alles over op www.greenpeace.org/apple

Onderwerpen