700 mensen naakt in Franse wijngaard voor het klimaat

Nieuwsartikel - 2 oktober, 2009
Meer dan 700 mensen hebben naakt geposseerd in een artistieke en geëngageerde installatie van Spencer Tunick die Greenpeace organiseerde in Bourgogne. De actie vraagt aandacht voor de risico's van de klimaatverandering voor de wijnbouw.

700 mensen gaan uit de kleren in een Franse wijngaard om aandacht te vragen voor de gevolgen van de klimaatverandering op de wijnbouw.

Onder een stralende zon en in een uitstekende sfeer heeft de Amerikaanse kunstenaar Spencer Tunick vier installaties neergezet: één met enkel vrouwen, één met enkel mannen en twee met alle deelnemers op twee verschillende locaties. De gemobiliseerde deelnemers en het Greenpeaceteam waren allemaal opgetogen mee te werken aan dit evenement dat in Frankrijk en wereldwijd veel persaandacht kreeg.

Het immense levende kunstwerk illustreert de kwetsbaarheid van de mens en zijn cultuur ten aanzien van het klimaat. Onze wijngaarden, onze eetgewoonten en onze planeet worden bedreigd door de klimaatverandering en de passiviteit van de internationale gemeenschap.

Op twee maanden voor de internationale klimaattop in Kopenhagen herinnert Greenpeace aan de noodzaak om snel werk te maken van oplossingen en onze CO2-uitstoot drastisch terug te dringen. De politici moeten reageren, want "de natuur staat op het punt de strijd tegen de gewelddadige overheersing door de mens op te geven" vat Spencer Tunick samen.

Onderwerpen