Zeppelin bij Doel wijst op nucleaire risico's

1 reactie
Nieuwsartikel - 25 januari, 2013
Vandaag steeg in Doel de Greenpeace-zeppelin op. Met de boodschap “Kernenergie: nooit veilig!” vestigt het luchtschip de aandacht op het steeds aanwezige risico van nucleaire energie en het gebrek aan degelijke noodplannen.

Deze ochtend liet Greenpeace een 40 meter lange zeppelin met  opschrift “Kernenergie: nooit veilig” opstijgen in Doel. De actie vestigt de aandacht op het steeds aanwezige risico van nucleaire energie en het gebrek aan degelijke noodplannen.

Vorige week haalde de onzekerheid over de veiligheid van de Belgische reactoren opnieuw het  nieuws. Experts die maandenlang onderzoek deden naar de oorzaak en de aard van de scheurtjes in de reactorvaten van Doel 3 en Tihange 2, kwamen niet tot een eenduidig besluit. Daarom vroeg het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) bijkomend onderzoek alvorens het rapport aan de regering te overhandigen. “In het dichtbevolkte België zou nucleaire veiligheid absolute prioriteit moeten zijn. Wanneer experten na zes maanden intens onderzoek en inspecties er nog niet uit zijn of de reactoren wel veilig genoeg zijn om opnieuw op te starten, kan en mag de regering geen risico nemen”, zegt Eloi Glorieux van de nucleaire campagne van Greenpeace België.

Zeppelin bij Doel wijst op nucleaire risico's en kernenergie is nooit veilig!

Om de staat op te maken van de plannen die bestaan voor het geval er een ongeluk gebeurt in een nucleaire installatie in België of bij de landsgrenzen, vroeg Greenpeace de federale en provinciale noodplannen op. We analyseerden de documenten en noteerden een lijst bedenkingen en pijnpunten in dit dossier.


Een van de belangrijkste problemen is dat de noodplannings- en interventiezone van het federale plan zich beperkt tot een perimeter van amper 10 km rond de kerncentrale. “De stad Antwerpen ligt op iets meer dan 10 km van de kerncentrale. Toch voorziet het officiële rampenplan niets om de half miljoen inwoners van de stad te beschermen tegen de effecten van een kernramp”, zegt Glorieux.Ook wat betreft de implementatie van een noodplan zijn er veel lacunes op het vlak van infrastructuur (te weinig capaciteit voor evacuatie, opvangplaatsen en transport als een crisissituatie zich voordoet) en voorbereiding (gebrek aan voorbereiding voor instellingen zoals ziekenhuizen, kinderdagverblijven, scholen,...).

Greenpeace eist dat zolang er kerncentrales in ons land en aan onze grenzen operationeel zijn, de regering investeert in een degelijk nucleair rampenplan, waarbij voorbereidingen getroffen worden om gans het grondgebied als een nucleaire noodplanningszone in te delen. Gezien de nabijheid van steden en bevolkingscentra vlakbij onze kerncentrales en de onbekwaamheid van de regering om de bevolking na een kernramp te beschermen, mogen geen risico's genomen worden en moeten reactoren met defecte reactorvaten definitief gesloten worden.

1 reactie Reageren

Marleen Van Poeck zegt:

Het overkomt altijd toch alleen maar de anderen.Keep crying wolf!, bedankt GP!

Geplaatst 25 januari, 2013 om 21:43 Misbruik melden Reageer

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.