Begin januari 2017 besliste de Universiteit van Luik (ULg) dat ze geen geld meer zal beleggen in fossiele brandstoffen zoals petroleum. De universiteit ging daarmee in op de eis van onze lokale Greenpeace-vrijwilligers. Andere universiteiten volgen het voorbeeld van de ULg.

Snelgroeiende ‘divestmentbeweging’ inspireert universiteiten

300 proffen en studenten van de KU Leuven riepen bedrijven op om te desinvesteren uit fossiele brandstoffen. Rector Rik Torfs kondigde aan dat de KU Leuven meer zal investeren in duurzame beleggingen en haar investeringen in olie en gas zal afbouwen. De Leuvense groep Greenpeace-vrijwilligers lag mee aan de basis van deze beslissing. Ook in Brussel, Gent en Louvain-la-Neuve roepen studenten en lokale organisaties hun universiteiten op om niet langer geld te pompen in vervuilende bedrijven en fossiele brandstoffen.

Samen staan we sterk: consumenten hebben de macht

De wereldwijde divestmentbeweging groeit snel. Intussen beslisten bijna 700 organisaties om hun geld niet langer te investeren in olie en gas. Die 700 organisaties zijn samen goed voor zo’n 5.000 miljard dollar. Dat is heel veel geld, maar om economische impact te hebben, is nog meer nodig.

Als consument heb je heel wat macht. Niet in je eentje, maar samen staan we sterk. De divestmentbeweging probeert ons bewust te maken van die macht. Jij beslist wat je koopt, waarin je je geld belegt en welke organisaties je steunt. Met bewuste keuzes geven we een duidelijk signaal aan de fossiele brandstoffensector.

Wil je meer doen, dan kan je je aansluiten bij een lokale Greenpeace-groep. Surf naar ons Greenwire-platform en vind een groep bij jouw in de buurt!