De kleine tamtam van het regenwoud

1 reactie
Nieuwsartikel - 14 juni, 2013
Ook en vaak buiten de schijnwerpers loopt de bossencampagne voort in de landen met de grootste bosgebieden. Hieronder lees je over enkele van de recente kleine en grote gebeurtenissen.

Indonesië

De Rainbow Warrior heeft het anker uitgeworpen in Indonesië om te wijzen op het belang van de biodiversiteit. De schoenmaker draagt immers vaak de slechtste schoenen. Indonesië kent de rijkste en meest biodiverse ecosystemen ter wereld, maar haalt ook records op het vlak van natuurvernietiging.

Het land herbergt nog 10 procent van alle tropisch oerwoud op aarde. Maar dat cijfer verbergt eigenlijk een aanzienlijke achteruitgang. Vijftig jaar geleden bestond 82 procent van de oppervlakte van Indonesië uit bos, vandaag is dat nog 48 procent. Die daling is te wijten aan de forse druk vanuit de papierindustrie, de palmoliesector en de mijnbouw.

Een van de orgelpunten van de tocht van de Rainbow Warrior was het bezoek van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono – ook wel eens SBY genoemd – op 7 juni. Hij werd aan boord verwelkomd door Kumi Naidoo, directeur van Greenpeace International. President SBY werd vergezeld van verscheidene ministers.

Centraal in de gesprekken stonden de economische uitdagingen voor een opkomend land als Indonesië en de nood om te komen tot duurzame ontwikkeling. De recente beslissing van president SBY om het moratorium op de houtkap te verlengen, zorgde zeker mee voor de hartelijke sfeer waarin de ontmoeting verliep.

Lees in dit verband de blog van Kumi Naidoo

Brazilië

Wie Brazilië zegt, denkt aan het Amazonewoud. Het land vierde onlangs de Wereldmilieudag met de aankondiging van… vertekende cijfers over de ontbossing. Uit satellietbeelden blijkt dat er opnieuw een oppervlakte bos is verdwenen die groter is dan heel Londen. In absolute cijfers gaat het om ongeveer 1.700 km².

Hoe valt die heropflakkering van de ontbossing te verklaren in gebieden die al zo sterk te lijden hebben gehad zoals de staten Maranhão of Mato Grosso? De Braziliaanse overheid heeft ermee ingestemd dat de bestaande beschermingsmaatregelen geleidelijk aan worden afgezwakt. Ter herinnering: de Braziliaanse boswetgeving is recent diepgaand gewijzigd en presidente Dilma Rousseff kon ondanks herhaald protest niet kon opboksen tegen de machtige lobby van de agro-industrie.

De gevolgen van dat gebrek aan politieke moed zijn al snel merkbaar geworden: tussen augustus 2012 en april 2013 is de ontbossing met 15 procent toegenomen in vergelijking met het jaar voordien. Ook blijven de levensomstandigheden van de mensen die in de industriële veeteelt of de mijnbouw werken duidelijk ondermaats (slavenarbeid, geweld, ...).

Daarom denken wij dat de Braziliaanse regering niet helemaal het recht had om op Wereldmilieudag luid victorie te kraaien. Ze moet haar huiswerk overdoen en kantoor in Brazilië ijvert nog altijd voor een 'nulontbossingswet'.

Onderwerpen
1 reactie Reageren

Annemie zegt:

goed dat de bossencampagne nog loopt en
spijtig dat er zoveel gezonde lucht wordt weggesmeten:
onlangs ging ik wandelen in een bos en ik v...

Geplaatst 20 juni, 2013 om 14:53 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.