In Montreal gaat morgen de biodiversiteitstop COP15 van start. Op deze top moet beslist worden over een mondiaal kader voor de bescherming van de natuur. Greenpeace voert vandaag actie in verschillende landen en roept op tot een duidelijke erkenning van de inheemse rechten en tot een ambitieuze doelstelling om tegen 2030 minstens 30% van het land en 30% van de oceanen te beschermen.

De eisen van Greenpeace voor deze COP15 zijn: 

  • De expliciete erkenning van de rechten van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen en hun centrale rol bij de wereldwijde bescherming van de biodiversiteit;
  • Een ambitieuze wereldwijde doelstelling om tegen 2030 ten minste 30% van het land en 30% van de oceanen te beschermen;
  • Duidelijke instrumenten en maatregelen en een billijke financiering voor de uitvoering van de doelstellingen;
  • Een fonds van minstens 100 miljard dollar per jaar, betaald door de rijke landen zoals België om biodiversiteitsbehoud – en bescherming te financieren.

Gedetailleerde briefing over de COP15 eisen van Greenpeace.

COP15 is een kans om de biodiversiteit wereldwijd te beschermen”, zegt An Lambrechts, hoofd van de internationale Greenpeace-delegatie voor COP15.  “Biodiversiteit is het netwerk dat al het leven ondersteunt, inclusief de mensheid. De wereldwijde bescherming van de biodiversiteit moet in de eerste plaats de gemeenschappen ondersteunen die de natuur, de bossen en de oceanen in de frontlinie beschermen. COP15 kan de instrumenten leveren om dat wereldwijd te doen.

Belgisch huiswerk

De doelstellingen waarover in Montreal beslist zullen worden zijn belangrijk, maar minstens even belangrijk is de implementatie van deze doelstellingen na de COP.

Greenpeace zal er mee over waken dat er ook in België een nieuwe ambitieuze biodiversiteitsstrategie wordt uitgewerkt”, zegt Philippe Verbelen, bossenexpert bij Greenpeace België. “Deze strategie moet garanderen dat de biodiversiteit zich ook in ons land kan herstellen en dat onze productie- en consumptiepatronen niet langer bijdragen tot vernietiging van de natuur elders in de wereld.

Concert op de Josaphatsite 

Om deze eisen kracht bij te zetten voert Greenpeace vandaag symbolisch actie in 10 Europese landen. In Kiev in Oekraïne bijvoorbeeld zet een grote projectie het belang van de bescherming van de Karpaten in de verf. In Denemarken wijst een zeemeermin met zuurstofmasker op de vernietigende effecten van stikstofvervuiling voor de mariene biodiversiteit.  Op de Josaphatsite in Brussel bracht het klassieke orkest ‘Young Belgium Strings’ een uitvoering van het stuk ‘On the nature of daylight’ van Max Richter. 

We nodigden het orkest uit in Brussel om de schoonheid van onze natuur in de verf te zetten”, legt Philippe Verbelen uit. “De stedelijke natuur in Brussel gaat snel achteruit. De Josaphatsite is slechts een van de vele plaatsen in België waar een rijke biodiversiteit wordt verdrongen voor de ontwikkeling van woningen of industrie.


De video van dit concert is hier te bekijken.