Gif voor elk weer

Nieuwsartikel - 29 oktober, 2012
Merken als Jack Wolfskin, The North Face en Patagonia verkopen hun outdoorkleding met beelden van ongerepte natuur. Maar ook hun jassen bevatten schadelijke stoffen, zo bleek na analyse van twee onafhankelijke laboratoria in opdracht van Greenpeace.


Zoals bekend is de textielindustrie verantwoordelijk voor de vervuiling van waterlopen en rivieren, vooral in China waar het gros van onze kleding wordt gefabriceerd.
Outdoormerken tonen zich graag bezorgd om het milieu maar ook zij nemen het niet zo nauw met giftige stoffen, weten we nu.

PFC’s in het milieu

Greenpeace liet 14 kledingstukken van verschillende merken door twee onafhankelijke laboratoria onderzoeken op de aanwezigheid van schadelijke chemische stoffen. Uit de resultaten blijkt dat producten van merken als Jack Wolfskin, The North Face, Patagonia en Marmot sporen van perfluoroctaanzuur (PFOA) bevatten.

Jassen van Mammut en Vaude bevatten hoge concentraties aan geperfluoreerde telomeeralcoholen, die kunnen afbreken tot PFOA. Ook de testresultaten voor nonylfenolethoxylaten (NPE’s) en ftalaten zijn verontrustend.

PFOA is een organische fluorverbinding (PFC). PFC’s breken slechts heel langzaam af in het milieu. Via voeding, water en lucht belanden ze ook in ons lichaam. Studies brengen de blootstelling aan PFOA in verband met verminderde vruchtbaarheid, verstoringen van het immuunsysteem en schildklieraandoeningen.

Alternatieven

Greenpeace vraagt de producenten van outdoorkleding om gif uit hun productieprocessen en producten te bannen. Meer transparantie is een eerste stap. Consumenten die gesofisticeerde kleding zoeken, hebben het recht om te weten welke chemische stoffen daarin zitten. Verschillende merken brengen al PFC-vrije alternatieven op de markt. De outdoorkledingsector moet die dringend verder ontwikkelen en gebruiken.

- Lees het rapport “Chemistry for any weather”

- Bekijk onze laatste overwinning in de Detox-campagne

Wat kan jij als consument doen?


- Koop selectief. Stel je de vraag: waarvoor heb ik outdoorkleding nodig, voor een expeditie naar de Noordpool of een herfstwandeling?

- Als je toch zeer gesofisticeerde kleding nodig hebt, kies dan voor fluorinevrije membranen. Er is weinig verschil in prijs.

- Kijk uit met labels. Op sommige certificaten bij outdoorkleding staat dat de gebruikte materialen geen giftige stoffen bevatten, maar dat klopt niet altijd.

- Koop kwaliteitsvolle en tijdloze kledingstukken.

- Koop je kleding tweedehands. Er zijn zoveel kleren die anderen niet meer dragen. Online, op de vlooienmarkt of in een tweedehandswinkel vind jij misschien je nieuwe favoriete kledingstuk.