Nucleaire oefening draait uit op beschamende poppenkast

Nieuwsartikel - 20 november, 2012
De noodplanoefening vandaag in Tihange bevestigt wat Greenpeace vermoedt: de verschillende instanties die een noodsituatie in geval een kernramp zich voordoet moeten coördineren, zijn niet voorbereid op onvoorziene omstandigheden. Zelfs wanneer het scenario klaarligt en wordt uitgevoerd door mensen die gebrieft zijn, loopt het blijkbaar nog fout.

Greenpeace herhaalt zijn eis voor transparantie rond nood- en evacuatieplannen in geval van een kernramp.

Waarom? Omdat vanochtend de fictie het overnam van de realiteit. Wat er precies in het scenario stond en welke rol de figuranten in de oefening speelden, is niet duidelijk aangezien er geen inzage in de plannen werd toegestaan. Maar Greenpeace stelt vast dat de oefening werd onderbroken wegens een vermeende Greenpeace-actie. Dit kunnen wij formeel ontkennen, er waren niet eens activisten ter plaatse, laat staan dat wij een actie wilden ondernemen. Toch communiceerde de woordvoerder van het Federale Crisiscentrum aan de aanwezige journalisten op een gegeven moment dat er een actie van Greenpeace plaatsvond. Dit bericht werd in de media overgenomen. Terwijl de milieuorganisatie enkel vier waarnemers had gestuurd die vanop een openbare plek de oefening wilden volgen. Deze vier personen ondernamen geen enkel initiatief om de site te betreden.

Daarnaast stelt Greenpeace vast dat Electrabel, de uitbater van de kerncentrale, via sociale media verschillende communicaties de wereld instuurde. Eerst klonk het dat de oefening was onderbroken door Greenpeace activisten die de centrale binnendrongen, later klonk het dat de oefening was stopgezet op basis van informatie van de politie. Wij vragen ons af: wie heeft er nu spoken gezien?

Het baart Greenpeace grote zorgen dat een simulatie-oefening, die lang voorbereid is, niet tot een goed einde gebracht kan worden. Deze oefening is bedoeld om de veiligheid van de bevolking te garanderen bij een echte kernramp, maar men is niet eens in staat om fictie van realiteit te onderscheiden. Want één ding staat vast: Greenpeace heeft vandaag géén actie gevoerd aan de kerncentrale van Tihange en vraagt zich dus af waarom deze cruciale oefening werd onderbroken en waarom er geen transparantie werd verschaft.