Arctic Sunrise

Arctic Sunrise

Ironisch genoeg was de MV Arctic Sunrise in een vorig leven bestemd voor de zeehondenjacht. Niettemin kocht Greenpeace het schip in 1995, gebruikmakend van de gefingeerde bedrijfsnaam 'Arctic Ventures Ltd', omdat de Noorse eigenaars het anders nooit aan Greenpeace hadden verkocht.

De scheepsromp is afgerond en heeft geen kiel, zodat het schip uit het ijs wordt getild in plaats van te worden verbrijzeld. Eind 1996 liet Greenpeace de Arctic Sunrise op de werf aanpassen aan de ijzige omstandigheden op Antarctica. We hadden immers een ijsbreker nodig voor onze tochten in de poolgebieden.

In het jaar van het Kyoto-protocol (1997) voer de Arctic Sunrise als eerste helemaal rond het James Ross-eiland in het zuidpoolgebied. Niet alleen opwindend, maar ook zeer verontrustend. De tocht was mogelijk doordat een gigantische ijsplaat deels was gesmolten en afgebroken. Oorzaak: de opwarming van de aarde.

De Arctic Sunrise is vaak ingezet om de gevolgen van klimaatverandering te onderzoeken. In 2005 reisden wetenschappers mee aan boord naar het noordpoolgebied. Geschokt ontdekten ze dat een grote gletsjer op Groenland veel sneller smolt dan ze dachten.

De Arctic Sunrise heeft rake klappen opgelopen in haar Greenpeace-bestaan. In het Amazonewoud werd ze omsingeld door dronken, gewelddadige illegale houtkappers. Een Japanse walvisjager ramde het schip opzettelijk in 2006, en in mei 2008 bekogelden Turkse tonijnvissers de Arctic Sunrise met stukken lood. Gelukkig kan onze ijsbreker kan wel tegen een stootje…

Specificaties

Te water sinds: 1996

Bouwjaar: 1975

Type: Zeewaardig motorschip

Thuishaven: Amsterdam

Lengte: 49,6 m

Maximumsnelheid: 13 knopen

Capaciteit: 12 (maximum 30) personen

Webcam

Rainbow Warrior's webcam

Onderwerpen