30 uren voor de ‘Arctic 30’

Persbericht - 15 november, 2013
Dit weekend organiseert Greenpeace een solidariteitsactie voor de Arctic 30, die al bijna twee maanden in Rusland worden vastgehouden. Dit evenement op het Muntplein in Brussel zal 30 uur lang (van zaterdag 9 uur tot zondag 15 uur) duren. Er zullen ook beroemdheden en politici aanwezig zijn.

30 uur solidair zijn met de Arctic 30, door afwisselend in een symbolische gevangenis plaats te nemen. Dat is de uitdaging die onze sympathisanten dit weekend aangaan. Ze zullen zo hun steun betuigen aan de 28 activisten en 2 onafhankelijke journalisten die al 58 dagen vastzitten in Rusland nadat ze met het schip de Arctic Sunrise vreedzaam actie hadden gevoerd tegen een boorplatform van Gazprom in de Petsjorazee. Hiermee wilden ze de booroperaties van dit Russische oliebedrijf in het noordpoolgebied aan de kaak stellen. Voor een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen sinds 18 september, klik hier.

“De bemanning van de Arctic Sunrise zit nog in voorhechtenis tot 24 november. Maar wat zal er daarna gebeuren? We weten het niet”, verklaart Joeri Thijs, verantwoordelijk voor de noordpoolcampagne. “Meer dan 2 miljoen mensen over de hele wereld hebben al hun verontwaardiging geuit en de vrijlating van deze mensen geëist, meer bepaald door de Russische ambassade in hun land aan te schrijven. De Arctic 30 worden beschuldigd van piraterij en hooliganisme, waar ze een maximumstraf van 15 jaar cel voor kunnen krijgen. Het zijn absurde aanklachten, maar mogelijk met zeer zware gevolgen voor de betrokkenen. Nu hun voorhechtenis bijna is afgelopen, is het belangrijk voor ons om de druk op de Russische autoriteiten aan te houden.”

Naast het grote publiek zullen ook enkele bekende Belgen opdagen om hun steun te betuigen. Bruno Tobback (SP.A) en Bouli Lanners (acteur/regisseur) zullen aanwezig zijn op zaterdag tussen 17u en 18u. BJ Scott (artiest), Greg Avau (artiest, Joshua), Kim Hertogs (actrice), Klaas Delrue (artiest, Yevgueni), Olivier Deleuze (Ecolo) et Ronny Balcaen (Ecolo) zullen er zondag tussen 14u en 15u zijn.

De solidariteitsactie wordt wereldwijd in 219 steden in 39 landen georganiseerd.

Praktisch:
Wat? “30 uren voor de Arctic 30”
Wanneer? Muntplein in Brussel

Afspraak met journalisten:
Zaterdag 16 november tussen 17u en 18u in aanwezigheid van Bruno Tobback en Bouli Lanners
Lieven De Cauter (filosoof) zal aanwezig zijn tussen 13u en 15u
Zondag 17 november tussen 14u en 15u in aanwezigheid van Kim Hertogs, Klaas Delrue, BJ Scott, Greg Avau, Olivier Deleuze en Ronny Balcaen