Belg ontdekt chimpansees in concessie van Herakles Farms

Persbericht - 8 augustus, 2013
Gentenaar Jan Cappelle, onderzoeker voor de bossen-campagne bij Greenpeace, heeft drie weken doorgebracht in het zuidwesten van Kameroen. Doel van zijn missie: aantonen dat het bedrijf Herakles Farms de aanwezigheid van bedreigde diersoorten in het betrokken gebied onderschat.

Al sinds de introductie in 2009 is het project van landbouwbedrijf Herakles Farms bijzonder controversieel. De Amerikaanse multinational is van plan een palmolieplantage aan te leggen op een 73.000 hectare groot gebied in het zuidwesten van Kameroen, dat voornamelijk bestaat uit natuurlijke bossen. Volgens hen zou dit gebied geen grote ecologische waarde hebben. Maar een recente studie van de Universiteit van Dschang in Kameroen, gesteund door Greenpeace International, WWF Duitsland en Save Wildlife, bewijst wel degelijk het tegendeel. Het gebied ligt pal in een van de grootste nog intacte delen het West-Afrikaanse regenwoud en heeft een erg grote biodiversiteit. Het gebied grenst ook aan vier beschermde natuurgebieden, waaronder het bekende Korup National Park, en vormt een essentiële verbindingszone voor de dieren.

Jan Cappelle was drie weken ter plaatse om onderzoek te doen en heeft bijgedragen aan de ontdekking van enkele nesten van een erg zeldame-ondersoort van de chimpansee. Deze soort staat op de lijst van bedreigde diersoorten van de Internationale Unie voor Natuurbescherming. “De samenwerking met de deskundigen van de Universiteit van Dschang was erg belangrijk voor mij, omdat ze veel ervaring hebben in het zoeken naar nesten van chimpansees en andere diersoorten”, vertelt Cappelle. “Na vijf dagen in het bos vonden we ongeveer twintig chimpanseenesten in de bomen, op een hoogte van meer dan tien meter. Voor Greenpeace is het absoluut noodzakelijk dat het project van Herakles Farms wordt geannuleerd.”

Vooral omdat het gebied waar de plantage zou komen, niet alleen het leefgebied vormt van de chimpansee, maar ook van de bosolifant, een aantal sterk bedreigde primatensoorten als de dril of de Preuss rode franjeaap en diverse vissoorten die alleen daar voorkomen.

“De Amerikaanse regering heeft zwaar geïnvesteerd in de bescherming van de chimpansee in Nigeria-Kameroen,” legt Philippe Verbelen, specialist Afrikaanse bossen bij Greenpeace, uit. “Het is dus nogal ironisch en behoorlijk dramatisch dat juist een Amerikaans bedrijf van plan is een bosgebied te vernietigen dat van vitaal belang is voor het voortbestaan van de chimpansees.”

Volgens wetenschappelijke ramingen zouden er wereldwijd mogelijks niet meer dan 3.500 chimpansees van deze ondersoort uit het westen van Nigeria-Kameroen in leven zijn. De dril is een van de meest bedreigde primaten in Afrika. 80% van zijn habitat bevindt zich in Kameroen, in een relatief kleine bosrijke omgeving.

Maar het project van Herakles Farms zou ook een enorme impact hebben op de lokale gemeenschappen. Het Amerikaanse plan werd ontwikkeld zonder afdoende overleg, laat staan toestemming van de plaatselijke bevolking en werd vervolgens reeds aan de kaak gesteld wegens illegale houtkap en corruptie. Meer dan 20.000 mensen zouden als gevolg van dit plan hun land en middelen van bestaan verliezen.

Meer informatie:

- Een samenvatting van het verslag (in het Engels).
- Foto's (1, 2) van de concessie van Herakles Farms.
- Een video-interview met Jan Cappelle.