Belgische beklimt Shard in Londen om noordpoolbescherming te eisen

Persbericht - 11 juli, 2013
Na het verschalken van de veiligheidsagenten klimt een groep actievoerders momenteel omhoog langs het hoogste gebouw van West-Europa, The Shard in Londen. Een van hen is een jonge Belgische. Aan de top zullen ze proberen een groot kunstwerk op te hangen dat moet getuigen van de schoonheid van het noordpoolgebied.

De wolkenkrabber van de hand van architect Renzo Piano is 310 meter hoog. De activisten van Greenpeace hebben The Shard uitgekozen omdat die uittorent boven het hoofdkwartier van oliereus Shell, ook gelegen op de westoever van de Theems. Zoals bekend neemt Shell het voortouw in de rush op de Noordpool en investeert het miljarden in boorprojecten in Alaska en Rusland. Ondanks het protest van miljoenen mensen wereldwijd, wil Shell van geen wijken weten.

De klimmers, allemaal vrouwen, zijn er deze ochtend om 5 uur (Belgische tijd) aan begonnen. Een van hen is de 33-jarige Sabine Huyghe, die als administratief bediende aan een Vlaamse universiteit werkt. Voor ze aan de klim begon, verklaarde ze: “Miljoenen mensen hebben Shell al opgeroepen zich uit de Noordpool terug te trekken, maar zonder succes. Daarom ben ik hier in Londen om te protesteren.”

“Dit wordt het zwaarste en meest zenuwslopende dat ik ooit gedaan heb, en misschien mislukt het. Maar we zullen in ieder geval tot het uiterste gaan. Zodat de toplui van Shell, wanneer ze uit hun raam kijken, hoog boven hun hoofden de schoonheid van de Noordpool kunnen zien.”

De actievoerders komen uit Groot-Brittannië, Canada, Zweden, Polen, Nederland en België. Het is hoogst onzeker dat ze de top zullen bereiken en het kunstwerk kunnen bevestigen, maar als het lukt zal de actie ongeveer de hele dag in beslag nemen. Het wordt dan het hoogste kunstproject sinds Philippe Petit in 1974 over een kabel tussen de (voormalige) torens van het World Trade Center liep.

De actie is ook live te volgen. De beelden van de op hun helmen bevestigde camera’s worden live gestreamd op http://iceclimb.savethearctic.org/

“Veilig naar olie boren in het noordpoolgebied gaat niet, en een olielek daar zou een ramp betekenen voor het milieu en de mensen die er leven”, gaat Sabine voort. “Oliemaatschappijen kunnen zich ook maar zo noordelijk wagen omdat het poolijs smelt als gevolg van de klimaatverandering. Daarom beklim ik de wolkenkrabber naast Shells hoofdkwartier: ze willen aan de Noordpool dezelfde fossiele brandstoffen ontginnen die er in de eerste plaats voor hebben gezorgd dat de aarde opwarmt en het poolijs smelt. Dat is krankzinnig.”

Shell heeft 5 miljard dollar geïnvesteerd in zijn Noordpoolprogramma, maar na heel wat geklungel – van een gestrand boorplatform tot brand op een boorschip – besliste de oliemaatschappij om deze zomer niet voor de kust van Alaska te boren. Nu heeft het bedrijf een akkoord gesloten met Vladimir Poetin en oliereus Gazprom om in het Russische noordpoolgebied te boren, waar de wetgeving laks is en ongevallen geen uitzondering zijn.

Greenpeace voert campagne om van het onbewoonde gebied rond de Noordpool een wereldreservaat te maken, waar elke vorm van industrialisering verboden is. Maar dan 3 miljoen mensen hebben zich al achter deze eis geschaard op www.savethearctic.org