Camp[R]ing 2012: Kamperen aan Brusselse ring tegen verbreding

Persbericht - 31 augustus, 2012
Brussel, 31 augustus 2012 – Vanavond en morgenvoormiddag slaan tegenstanders van extra rijstroken op de Brusselse ring hun tenten op vlak naast het viaduct van Vilvoorde. Camp[R]ing 2012 vestigt de aandacht op een cruciaal najaar voor het dossier van de Brusselse ring. De initiatiefnemers verwachten van de lijsttrekkers in de regio dat ze zich verzetten tegen de blinde betonlogica van de Vlaamse regering. In het belang van de regio, maar ook in het belang van het klimaat.

Nu de hetze over Uplace voorlopig naar de rechtbank verwezen is, ligt er alweer een heikel dossier op tafel met betrekking tot de mobiliteit en de leefbaarheid van Brussel en de Rand. En alles wijst er op dat het besluit van de Vlaamse regering vaststaat: de extra rijstroken op de Ring moeten er komen. Zelfs al blijkt uit de verschillende studies dat dit geen verbetering zal betekenen voor de files en het sluipverkeer. Integendeel.  

Tegen Uplace, dus ook tegen bredere Ring?

Tegenstanders van Uplace wijzen terecht op de 25.000 auto's extra per dag als Uplace er komt, en effecten daarvan op mobiliteit én gezondheid. Uit de mobiliteitsstudies die voor de Brusselse ring al zijn opgesteld, blijkt dat ook een verbreding van de Ring tot een pak bijkomend verkeer zal leiden. 33 procent extra verkeer om precies te zijn, of 54.000 extra voertuigen per dag op de noordelijke Ring.“Wij hopen dat de tegenstanders van Uplace ook nu zullen opstaan om zich te verzetten tegen de nog grotere verkeersstroom die een bredere Brusselse ring zou aanzuigen”, aldus Joeri Thijs van Greenpeace.  

Nog meer luchtvervuiling

Want een bredere ring zou een desastreuze impact hebben op de hele regio.“Als er extra rijstroken op de Ring komen, moet bijvoorbeeld ook de capaciteit van het viaduct omhoog. Die duizenden extra auto’s over het viaduct zullen de luchtkwaliteit verder verslechteren. Vooral gevoelige plekken zoals scholen, ziekenhuizen en rusthuizen dreigen daar het slachtoffer van te worden.”

Klimaat

Camp[R]ing 2012 vindt ook plaats aan het einde van de week waarin duidelijk werd dat het ijs op de Noordpool sneller dan ooit smelt. Wetenschappers trekken aan de alarmbel en waarschuwen voor onomkeerbare klimaatchaos als politici het roer niet dringend omgooien. Voor de transportsector betekent dat kiezen voor oplossingen die leiden tot minder, en niet tot meer verkeer.PRAKTISCH:

Er zijn 3 afspraakmomenten voorzien voor pers:
- vrijdag 31 augustus vanaf 18u aan de Naamsepoort in Brussel: vertrek van 100-en fietsers naar de Camp[R]ing-locatie en interviewmogelijkheden
- vrijdag 31 augustus vanaf 20u bij de kiosk op grasplein Beneluxlaan (verlengde van de Medialaan) in Vilvoorde: aankomst fietsers, optrekken van het tentenkamp en interviewmogelijkheden. Toegang vanuit Brussel via de Woelmontstraat (kaart).
- zaterdag 1 september van 10u tot 12u in De Drie Fonteinen: sfeerbeelden tentenkamp, speakers corner, jamsessie vlak naast de Ring en interviewmogelijkheden met woordvoerders, bezoekers en passanten.

Initiatiefnemers: Greenpeace, Bral vzw, JNM, Chiro Brussel & Scouts en Gidsen Brussel,  Fietsersbond, Inter-Environnement Bruxelles en Place au véloCONTACT EN MEER INFO
Joeri Thijs

Greenpeace: 0496/26.31.92 (NL)

Jeroen Verhoeven
Bral vzw: 0477/46.31.81(NL)

Jérome Matagne
IEB: 0485/75.04.21(FR)

Liévin Chemin
PlaceOvélo: 0492/53.84.85 (FR)


www.campring.be