“Delhaize moet zijn engagementen respecteren”

Persbericht - 23 januari, 2014
Delhaize heeft zich geëngageerd om ontbossing uit zijn toevoerketens te weren. Maar zijn huidige palmoliebeleid maakt dat engagement niet waar. Daarom vraagt Greenpeace aan Frans Muller, de nieuwe CEO van de groep Delhaize, om een “nulontbossingsbeleid” in te voeren dat propere palmolie garandeert.

Heeft Delhaize goede voornemens opgevat voor 2014? Zal het eindelijk zijn verantwoordelijkheid opnemen voor de bescherming van de Indonesische bossen en de laatste 400 Sumatraanse tijgers? Op dit moment kan de internationale groep met hoofdzetel in Brussel zijn klanten niet garanderen dat de palmolie in de producten van zijn huismerken niet bijdragen aan de vernietiging van het regenwoud. Vandaag presenteert Delhaize zijn jaarinkomsten van 2013, een mooie gelegenheid voor Greenpeace om het aan zijn ambitie te herinneren.

“Delhaize heeft zich in 2010 geëngageerd om ontbossing uit zijn toevoerketens te weren. Het is dus hoog tijd dat de groep een beleid ontwikkelt om dat engagement waar te maken, verklaart Jonas Hulsens, verantwoordelijke van de bossencampagne bij Greenpeace België. “Vanaf 2015 wil Delhaize enkel nog RSPO-gecertificeerde palmolie gebruiken. Maar door volledig te vertrouwen op de RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) zoals dat nu gebeurt, zal Delhaize er niet geraken. Want de RSPO sluit ontbossing en de omzetting van koolstofrijke veengebieden voor het aanleggen van nieuwe oliepalmplantages niet uit.” 

In november 2013 bracht Greenpeace aan het licht dat sommige leveranciers van Delhaize palmolie aankopen bij Wilmar International, een bedrijf dat gelinkt is aan onverantwoorde of zelfs illegale praktijken op Sumatra. Sindsdien heeft Wilmar actie ondernomen. De grootste palmoliehandelaar ter wereld belooft de bossen en veengebieden in zijn concessies te beschermen. Maar Delhaize heeft nog steeds geen beleid om elk spoor van ontbossing uit zijn toeleverketen te halen.

Is Frans Muller, de nieuwe CEO van de groep Delhaize, bereid om het roer om te gooien? Greenpeace verwacht dat zijn benoeming verandering zal inluiden en vraagt hem een “nulontbossingsbeleid” op te stellen dat het gebruik van “propere” palmolie in de producten van Delhaize garandeert. Dat zou een aanzienlijke vooruitgang betekenen voor de bescherming van de bossen en de habitat van de Sumatraanse tijger.

Verschillende bedrijven hebben al het goede voorbeeld gegeven: Nestlé is al bezig een nulontbossingsbeleid te implementeren, Unilever en Ferrero hebben zich geëngageerd om hetzelfde te doen. “Als deze drie bedrijven dat kunnen, moet het ook voor Delhaize mogelijk zijn. De bal ligt nu in hun kamp”, besluit Hulsens.

Onderwerpen