’Foute’ palmolie: Belgische bedrijven staan voor “Tiger challenge”

Persbericht - 18 november, 2013
Greenpeace daagt een selectie van internationale merken uit, waaronder Colruyt, Delhaize en Carrefour. Ze moeten hun aankoopbeleid voor palmolie dringend herzien, opdat ze de consument niet langer medeplichtig zouden maken aan de verwoesting van tropische bossen. De milieuorganisatie vraagt dat ze een beleid implementeren dat ontbossing volledig uitsluit.

Greenpeace lanceert de “Tiger challenge”. Daarmee richt het zich naar bedrijven als Delhaize, Colruyt en Carrefour, die in hun producten palmolie van Wilmar International verwerken. Deze groothandelaar in palmolie draagt bij aan de vernietiging van het Indonesische regenwoud, waar ook de met uitsterven bedreigde Sumatraanse tijger leeft.

“Consumenten over de hele wereld eisen propere palmolie, die niet bijdraagt aan ontbossing noch aan de vernietiging van de habitat van de Sumatraanse tijger”, verklaart Jonas Hulsens, verantwoordelijke van de bossencampagne bij Greenpeace België. “In navolging van Nestlé hebben Unilever en Ferrero zich recent geëngageerd voor nulontbossing. Als zij maatregelen kunnen treffen om ontbossing te weren uit hun toevoerketen, moeten bedrijven als Delhaize en Colruyt dat ook kunnen.”

Verschillende bedrijven die in de “Tiger challenge” worden uitgedaagd, vertrouwen uitsluitend op de Rondetafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) om te garanderen dat hun palmolie een duurzame herkomst heeft. Maar RSPO knipt de band tussen palmolie en ontbossing niet door. Bovendien kennen deze bedrijven nog steeds de herkomst van hun palmolie niet.

Ook Mondelēz International (bij ons bekend van Côte d’Or) verklaarde vorige vrijdag palmolie afkomstig uit ontbossing uit zijn keten te willen weren. De aankondiging is een stap in de goede richting, maar de consument verwacht forsere maatregelen om te garanderen dat zijn producten de habitat van de Sumatraanse tijger respecteren. Zonder actieplan en ambitieuze tijdslijn zal het engagement van Mondelēz niet volstaan.

“De betrokken bedrijven zijn klinkende namen. Ze moeten het voortouw nemen in een grondige verandering in de palmolie-industrie. Die is nodig als we de laatste 400 Sumatraanse tijgers die nog in de Indonesische bossen leven, willen redden. Ze moeten garanderen dat hun toevoerketen transparant en ontbossingsvrij is”, legt Hulsens uit.

De Palmolie Innovatiegroep (POIG) werd vorige week opgericht door enkele palmolieproducenten en verschillende ngo’s zoals Greenpeace, RAN en WWF. Ze biedt mogelijk een nieuwe oplossing voor duurzame palmolie. Gebaseerd op het certificatiesysteem van RSPO stelt POIG bijkomende eisen om te garanderen dat de toevoerketen volledig ontbossingsvrij is.

“De bedrijven hebben geen excuses meer, want de oplossingen bestaan en andere grote spelers hebben al het voorbeeld gegeven. We zullen al wie de “Tiger challenge” niet aangaat blijven interpelleren”, besluit Jonas Hulsens.

Noten :

- Lees hier meer over de “Tiger challenge”.