Grand Prix F1 van België: zwarte vlag voor sponsor Shell

Persbericht - 25 augustus, 2013
Op dit moment voert Greenpeace actie in Spa-Francorchamps, waar deze namiddag de Formule 1 Shell Belgian Grand Prix gereden wordt. De milieuorganisatie benadrukt dat ze niet de Formule 1-sport viseert. De actie is gericht tegen hoofdsponsor Shell, dat volgens Greenpeace zijn plannen om op de Noordpool naar olie te boren moet staken.

Een team van activisten is op het dak geklommen van de tribune tegenover de vipruimte, en heeft er een 20 meter lange spandoek ontrold met als boodschap "Arctic oil? Shell no!". Voor de race begon vlogen nog twee paragliders met een spandoek over het circuit.

Shell is de hoofdsponsor van deze Grand Prix en heeft miljoenen neergeteld om met zijn logo omnipresent te zijn op Spa-Francorchamps.

Greenpeace wil het ware gelaat van het bedrijf tonen. Shell voert immers de olierush op de Noordpool aan. Zo investeerde het al 5 miljard dollar in zijn Arctisch programma. Maar na enkele blunders moest het zijn voornemen laten varen om deze zomer voor de kust van Alaska te boren (1). Nu heeft de oliemaatschappij een deal gesloten met president Poetin en staatsbedrijf Gazprom om de Russische Noordpool te ontginnen, een gebied met weinig reguleringen en veel ongevallen.

"De enige reden dat bedrijven als Shell überhaupt in zo'n afgelegen en onherbergzame regio kunnen opereren, is de klimaatverandering", verklaart Joeri Thijs, verantwoordelijke Noordpoolcampagne bij Greenpeace België. "Met het smelten van het poolijs kunnen olieplatformen zich veel verder noordwaarts wagen."

"Deze Grand Prix is Shells belangrijkste dag van het jaar. Ze hebben miljoenen euro gespendeerd om hier overal met hun logo te prijken en hun vips te entertainen. Maar met hun plannen om in de Noordpool naar olie te boren, lopen ze niet te koop. Daarom zijn wij hier: om het publiek en de F1-fans te laten weten wat dit bedrijf echt van plan is", aldus Thijs.

Een van de activisten is Sabine Huyghe, die vorige maand even wereldnieuws was met haar beklimming van The Shard in Londen, ook uit protest tegen Shell. "Een olielek boven de noordpoolcirkel zou rampzalige gevolgen hebben voor deze adembenemende regio. Ik zou tot het uiterste gaan om deze oliereus te stoppen, voor hij de Noordpool vernietigt", zei ze vlak voor de actie begon.

Wereldwijd hebben miljoenen mensen al gevraagd dat Shell zich zou terugtrekken uit de Noordpool, maar de oliemaatschappij wil van geen wijken weten.

Kumi Naidoo, directeur van Greenpeace International, volgt de race vanuit Amsterdam. "In mijn jeugd was ik fan van Grand Prix-races, maar ik ben zeker geen fan van wat Shell in de Noordpool doet. We protesteren tegen deze oliemaatschappij omdat ze het smelten van het poolijs als een opportuniteit ziet, in plaats van een waarschuwing dat onze planeet opwarmt."

"Elke piloot en F1-fan weet dat olie op de baan onheil voorspelt: maar een olielek in het noordpoolgebied zou een ramp betekenen. We hopen dat ze, wanneer ze horen over de plannen van Shell, zich aansluiten bij de bijna vier miljoen mensen die de Noordpool willen beschermen via www.savethearctic.org", besluit Naidoo.