Greenpeace ontkent binnendringen tijdens noodplanoefening Tihange

Persbericht - 20 november, 2012
Greenpeace deed officieel aanvraag om de noodplanoefening van 20 en 21 november bij te wonen. Dit verzoek werd geweigerd. Daarom stuurde de milieuorganisatie vandaag vier waarnemers ter plaatse om het verloop van de oefening te analyseren en aanbevelingen te kunnen formuleren in het kader van onze terreinervaring, onder andere in Fukushima.

Voortgaand op onze ervaring met evacuatiezones rond nucleair besmette gebieden, vreest Greenpeace dat het Belgische noodplan niet zal volstaan om de nodige bescherming aan de bevolking te bieden in het geval van een kernramp in een centrale binnen of net buiten de landsgrenzen.

De aanwezige waarnemers hebben alle veiligheidsmaatregelen in acht genomen en zijn niet in de onmiddellijke omgeving van de kerncentrale gekomen. De milieuorganisatie voerde geen enkele actie tegen de oefening, omdat deze een unieke gelegenheid biedt om de noodplannen te verbeteren.

Greenpeace heeft er begrip voor dat de oefening onderbroken werd omwille van de aanwezigheid van actievoerders op de site, als dit het geval was. Greenpeace herhaalt dat het nooit de intentie heeft gehad om te manifesteren of een actie te voeren tijdens de oefening.