Greenpeace mee op het podium van F1 Grand Prix in Spa

Persbericht - 25 augustus, 2013
De actie van Greenpeace op Spa-Francorchamps duurt voort. Tijdens de podiumceremonie liet een actievoerder zich zakken tot boven het hoofd van winnaar Sebastian Vettel. Om hem te feliciteren met de overwinning, maar ook om te waarschuwen voor de Arctische ambities van hoofdsponsor Shell.

De klimmer abseilde van het dak boven het erepodium en slaagde erin een kleine spandoek boven te halen met het opschrift “Congratulations! Now help us save the Arctic”. Eerder schoven twee telegeleide spandoeken, die onder het schavot verborgen zaten, naar omhoog. Daarop waren de url savethearctic.org en een ‘gerestylet’ Shell-logo te zien.

Hiermee wil Greenpeace de F1-fans en miljoenen tv-kijkers het ware gelaat van Shell tonen. De oliemaatschappij neemt het voortouw in de olierush op de Noordpool en investeerde al miljarden om voor de kust van Alaska en Rusland naar olie te speuren. Miljoenen mensen wereldwijd hebben Shell al gevraagd om daarmee op te houden, maar daar heeft de oliegigant geen oren naar.


Shell heeft miljoenen euro gespendeerd om hier overal met hun logo te prijken en hun vips te entertainen. Maar met hun plannen om in de Noordpool naar olie te boren, lopen ze niet te koop”, verklaart Joeri Thijs, verantwoordelijk voor de Noordpoolcampagne bij Greenpeace België.

De Gentse Sabine Huyghe nam ook deel aan deze actie. Zij was vorige maand even wereldnieuws met haar beklimming van The Shard in Londen, ook uit protest tegen Shell. “Een olielek boven de noordpoolcirkel zou rampzalige gevolgen hebben voor deze adembenemende regio. We zijn hier niet om te protesteren tegen Formule 1, maar om de fans en toeschouwers op de hoogte te brengen van de enorme impact van Shells Arctische ambities. Ik zou tot het uiterste gaan om deze oliereus te stoppen, voor hij de Noordpool vernietigt.”

Eerder vandaag liet een ander team van actievoerders zich opmerken met een 20 meter lange spandoek met het opschrift “Arctic Oil? Shell No!”, bovenop de hoofdtribune. Net voor de race begon, vlogen nog twee paragliders met een spandoek over het circuit.