Greenpeace verhoogt druk op Gazprom met nieuwe actie in Russische Noordpool

Persbericht - 27 augustus, 2012
Enkele dagen nadat Greenpeace het olieplatform Prirazlomnaya in de Petsjorazee urenlang had bezet, komt de milieuorganisatie opnieuw in actie om te verhinderen dat de Russische energiereus Gazprom zijn booroperaties in het noordpoolgebied aanvangt.

Foto's zijn hier beschikbaar.

Vanochtend begaven de directeur van Greenpeace International, Kumi Naidoo, en zes andere activisten zich naar de Anna Akhmatova, een passagiersboot die arbeiders naar het omstreden booreiland zou brengen. Twee uur later kregen ze versterking van zeven andere activisten. Momenteel zijn er 14 activisten uit 10 verschillende landen ter plaatse.

Ze hebben zichzelf en hun boot vastgeklonken aan het anker van de Anna Akhmatova, waardoor het schip niet naar het olieplatform kan varen om er de laatste voorbereidingen te doen voor hun booroperaties in het kwetsbare gebied.

De Prirazlomnaya heeft intussen de hulp ingeroepen van de Russische kustwacht, die al arriveerde maar nog niet tussenbeide kwam.

"Vrijdag gingen we al aan boord van dit booreiland om de rest van de wereld te tonen wat zich in het Hoge Noorden afspeelt, voor het in een ecologisch rampgebied verandert. Vandaag voeren we opnieuw vreedzaam actie om te verhinderen dat het platform deze ongerepte wateren kapotmaakt", verklaart Kumi Naidoo.

"Met de steun van het anderhalf miljoen mensen die onze petitie al hebben getekend, zullen we er alles aan doen om roekeloze bedrijven die munt willen slaan uit het smelten van het poolijs uit het noordpoolgebied te houden."

Meer informatie in onze briefing over olieontginning in de Russische Noordpool.

Vorige vrijdag bezetten activisten van Greenpeace al 15 uur lang de Prirazlomnaya. Ze hebben de actie zelf gestaakt omdat ze bij vriestemperaturen voortdurend met water werden bespoten. Blijkbaar vonden de arbeiders van Gazprom het belangrijker om de veiligheid van vreedzame activisten te bedreigen dan het platform te bedienen.


Geen officieel noodplan

Gazprom wil vanaf begin volgend jaar het eerste bedrijf zijn om offshore in het noordpoolgebied olie te produceren voor commerciële doeleinden. Greenpeace ontdekte recentelijk dat de Russische oliemaatschappij geen officieel noodplan heeft voor als er zich een olielek zou voordoen.

De Noordpool is een van de meest extreme gebieden op aarde voor olieontginning. De boorsite van Gazprom bijvoorbeeld ligt bijna twee derde van het jaar bedekt met dik pakijs, terwijl temperaturen tot -50°C hier geen uitzondering zijn. Bovendien wordt de Petsjorazee vaak geteisterd door hevige stormen en heerst er het grootste deel van het jaar volkomen duisternis.


Belgisch randje

Het verhaal heeft ook een Belgisch randje. Baggeraar DEME was via zijn Nederlandse dochterbedrijf Tideway betrokken bij de bouw van de Prirazlomnoya. Vorige zomer legde Tideway hier een erosiebescherming aan. Uit verschillende uitspraken van DEME/Tideway blijkt dat het bedrijf ook in de komende jaren een serieus graantje wil meepikken van de nakende rush op de Noordpool.


Contactpersoon Greenpeace België
Joeri Thijs
campaigner klimaat en transport

+32 496 26 31 92